Engelsiz Diş Hastanesi

2005 yılında hayırsever işadamı Hüseyin Bayraktar tarafından eşi adına yaptırılan Nimet Bayraktar Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi 2.500 m2 kapalı alanda 48 diş ünitesi ile hizmet vermekte iken artan ihtiyaca istinaden yapılan yeni bina ilavesiyle toplam 100 diş ünitesi, 3‘ü lokal ve 1’i genel olmak üzere 4 ameliyathanesi, 6 hasta yatağı ve modern teknolojik donanımıyla 10.600 m2 kapalı alanda Kayseri ve çevre illere hizmet veriyor.

Engelsiz Diş Hastanesi
Günlük ortalama 2 bin hasta başvurusunun olduğu hastanede, fiili olarak 80 diş hekimi hizmet veriyor. Hastane, verilen nitelikli hizmetlerin yanında engelli hastalar için yapılan düzenlemeler ile de göz dolduruyor.

Engelli hastalara yönelik düzenlemeler hakkında bilgi veren Kayseri Nimet Bayraktar Ağız ve Diş Hastanesi Başhekimi Dt. Tamer Şenel; “Hastanemizde iç donanımını teknisyenlerimizin hazırladığı engelli kliniği yer almaktadır. Hastanemiz iç mekân ve çevre düzenlemesi engelli hastalarımıza uygun hazırlanmış olup, engelli asansörü ile kendileri için özel hazırlanan kliniğimize ulaşan hastalarımızın tedavisi burada gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca, asansör, tuvalet, lavabo, müracaat bankosu gibi ortak alanlar her engelli grubuna hitap edecek şekilde düzenlenmiştir. Engelli hastalarımız için hastane yerleşkesi kabartma haritası, Braille yazılı ve kabartmalı bilgilendirme panosu ve yönlendirme için hazır bulunan personelimizin yanı sıra sesli yönlendirme sistemi yer almaktadır. Hastanemiz otoparkında engelli personelimiz ve engelli hastalarımızın araçları için standartlara uygun yerler ayrılmıştır” dedi.

Ağız-diş hastalıkları bakımından yüksek risk grubunda bulunan engelli hastalara yönelik, bilinçli sedasyon ve genel anestezi ile diş tedavisi hizmeti verildiğinin bildiren Başhekim Dt. Şenel; Bilinçli sedasyon ile hafif ve orta düzey zihinsel engelli hastaların genel anesteziye gerek kalmadan tedavilerinin yapıldığını, bilinçli sedasyon haricinde, uyum sağlayabilen hastaların tedavilerinin lokal anestezi altında yapılabilirken, ağır zihinsel veya fiziksel engellilerin tedavilerinin ancak genel anestezi altında yapılabildiğini söyledi.



Başhekim Dt. Şenel şöyle devam etti; “Engelli hastaların birçoğu kendi başına ağız bakımı yapamıyor, ağız hijyeni iyi olmadığı için diş eti rahatsızlıkları ve diş çürükleri bu hastalarda çok sık görülüyor. Bilinçli sedasyon ve genel anestezi ile diş tedavisi yöntemleri daha çok fiziksel veya zihinsel engelli çocuklar ve erişkinlere, acil tedaviye gereksinimi olmasına rağmen iletişim kurulamayan hastalara ve kontrol edilemeyen çocuklara uygulanmaktadır. Hastalara ameliyathane ortamında ağız içi bakım, diş çekimi, diş dolgusu, kanal tedavisi ve protez gibi tedavi yöntemleri uygulanıyor”.
Kaynak: İHA