MHP’ye çelme takan hâkim tanıdık çıktı

MHP’li muhaliflerin kurultay yapabilmeleri için son dakika kararı çıkartan hâkim Burhan Yaz’ın HSYK’daki Paralel soruşturmasında adı geçiyor. Yaz hakkında özel soruşturma yürütülecek.

MHP’ye çelme takan hâkim tanıdık çıktı
MHP’ye çelme takan hâkim tanıdık çıktı
MHP'de genel merkeze bayrak açan muhaliflerin kurultay talepleri mahkeme kararlarıyla durdurulmasına rağmen Ankara 2. İcra Mahkemesi hâkimi Burhan Yaz mesai bitimine dakikalar kala verdiği kararla kurultay yolunu açmaya çalıştı. Hâkim Yaz'ın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndaki (HSYK) 'Paralel Yapı Soruşturması' içinde olduğu belirlendi. HSYK'nın Paralel Yapı'dan temizlenmesi için özel bir kararname çıkartılmıştı. Bu kararnamede, Paralel Yapı ile birlikte hareket ettiği açıkça dillendirilen eski Adalet Akademisi Müdürü Ayşe Neşe Gül gibi isimler yer alıyordu. O dönemde Burhan Yaz da HSYK'da başmüfettiş olarak görev yapıyordu. HSYK, Gül başta olmak üzere Yaz'ın da aralarında bulunduğu 127 kişilik bir hâkim - savcı kararnamesi çıkardı. Başmüfettiş Yaz, 20 Mart 2014 tarihli kararname ile Ankara'ya düz hâkim olarak atandı. Ankara Adalet Komisyonu da Yaz'ı etkisiz bir görev olan Ankara 2'nci İcra Hakimliği'nde görevlendirdi.

ÖZEL SORUŞTURMA


HSYK bu kararnamesinden sonra özellikle, HSYK seçimleri sırasında kendilerini bağımsız olarak gösteren birçok aday için toplantılara katılan hâkim - savcıları mercek altına aldı. Aralarında haklarında şikayet olanlar da dahil olmak üzere yaklaşık 100 hâkim - savcı hakkında genel bir Paralel Yapı soruşturması başlatıldı. Önceki gün MHP kurultayını son dakikaya kadar yaptırmaya çalışan Yaz'ın da bu hâkimler arasında yer aldığı öğrenildi. Önümüzdeki hafta içinde MHP Genel Merkezi'nin avukatlarının Yaz hakkında HSYK'ya şikayette bulunması bekleniyor. Bu durumda Yaz hakkındaki soruşturma, MHP Genel Merkezi'nin yapacağı yeni şikayetten sonra, genel soruşturmadan ayrılıp özel olarak müfettiş görevlendirilebilecek. Bu durumda Yaz'ın kararı FETÖ/PYD amaçları doğrultusunda aldığı belirlenirse ayrıca ceza davası da açılabilecek.