Destekleme Ödemeleri Çiftçiye 'Can Suyu' Olacak

TARIMKOOP Genel Başkanı Özkurnaz: 'Bu yıl için toplamda yapılacak 11 milyar liralık destekleme, çiftçimizin refah düzeyini yükseltecek' Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Kaya: 'Ay sonuna kadar 1,3 milyar liralık desteğin çiftçilere ödenmesi, nisan ve mayıs aylarında bölgemizde dikime başlayan ve işletme giderleri ciddi şekilde artan çiftçilerimiz için bir can suyu olacaktır' Kütahya Ziraat Odası Başkanı Demirtaş: 'Çiftçiler bu paralarla toprağına yatırım yapacak. Bu durum üretime yansıyacak ve ödenen bu paralar ülke ekonomisine fazlasıyla geri dönecek'

EKİP - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, ülke genelinde 1,3 milyar liralık desteklerin ay sonuna kadar ödeneceğinin açıklanması, ekonomisi tarıma dayalı illerden Çanakkale, Bilecik, Kütahya ve Balıkesir'de çiftçileri memnun etti.

Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP) Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015 yılında ekilen ürünlere yönelik desteklerin bir bölümünün Bakanlık tarafından çiftçilerin hesaplarına yatırıldığını hatırlattı.

Bu durumun, Türkiye'de tarıma verilen önemi gösterdiğini vurgulayan Özkurnaz, 'Bu yıl için toplamda yapılacak 11 milyar liralık destekleme, çiftçimizin refah düzeyini yükseltecek.' dedi.

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya da ay sonuna kadar ödenecek paraların, çiftçilere büyük yarar sağlayacağını anlattı.

Tarımsal destekleme uygulamalarının önemine dikkati çeken Kaya, 'Ay sonuna kadar 1,3 milyar liralık desteğin çiftçilere ödenmesi, nisan ve mayıs aylarında bölgemizde dikime başlayan ve işletme giderleri ciddi şekilde artan çiftçilerimiz için bir can suyu olacaktır.' ifadesini kulandı.

- 'Devletin çiftçimize verdiği para hiçbir zaman boşa gitmez'

Bilecik Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen ise bakanlıkça ay sonuna kadar ödenecek desteklemelerin 450 milyon lirasının ıslah, 520 milyon lirasının küçükbaş hayvancılık, 150 milyon lirasının kırsal kalkınma, 105 milyon lirasının buzağı yetiştiriciliği, 20 milyon lirasının sürü yöneticiliği, 15 milyon lirasının da hayvanların hastalıklarından arınması ve arı yetiştiriciliği amaçlı olduğunu aktardı.

Çiftçinin, arazisini ekmeden ne kadar destek alacağını bilmesinin önemli olduğuna değinen Sevinen, şöyle konuştu:

'Bu desteklerin çiftçimiz adına daha fazla olmasını talep ediyoruz. Gelecekteki en önemli savaşlar, gıda ve su savaşları olacak. Bir tarım ülkesiyiz. Türkiye, tarım potansiyeli yüksek bir ülke. Bu tarım potansiyelini iyi kullanabilirsek, gelecekte dünyada söz sahibi ülkelerden biri olacağız. Biz de buna inşallah Bakanımız ve sivil toplum örgütlerimizle hep birlikte talibiz. Bakanımız, bu konuda bilgili ve tecrübeli. Bakanımızı canı gönülden destekliyoruz.'

Kütahya Ziraat Odası Başkanı Ömer Demirtaş da çiftçiler için 1,3 milyar liralık destekleme ödemelerinin adeta 'can suyu' olacağını belirtti.

Çiftçilerin bu paralarla toprağına yatırım yapacağını dile getiren Demirtaş, 'Bu durum, üretime yansıyacak ve ödenen bu paralar yine ülke ekonomisine fazlasıyla geri dönecek. Devletin çiftçimize verdiği para hiçbir zaman boşa gitmez.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Çiftçinin eline para geçerse esnaf da yararlanır'

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat ise halihazırda çiftçilere mazot, gübre ve sertifikalı tohumların kullanılmasında desteklerin sürdüğünü ve bu politikayı çok olumlu bulduklarını ifade etti.

Dursunbey Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Oğuz Çakırcalı da tarıma sağlanan desteklerin ekonomiye, dolayısıyla esnafa önemli getirileri olduğunu kaydetti.

Kırsaldan şehirlere göçün engellenmesi ve tersine göç için bu tür desteklerin önemli olduğuna değinen Çakırcalı, 'Desteklemeler kapsamında ev tipi hayvancılığı tekrar canlandırmak söz konusu. Bu, kırsalda hareketliliği getirir. Ekonomi canlanır, çiftçinin eline para geçerse esnaf da yararlanır.' diye konuştu.
Kaynak: AA