Türkiye'nin İlk Global Kompozit Merkezi Açıldı

Türkiye’nin ilk global kompozit merkezi Yalova’da Dow Aksa Tesisleri’nde açıldı. Merkez, havacılık, rüzgar enerjisi, inşaat, ulaşım, denizcilik gibi sektörlere ileri kompozit malzeme temin etmeyi hedefliyor.

Yalova Global Kompozit Merkezi, Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel, Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, TAİ Genel Müdür Yardımcısı Naki Polat’ın katıldığı törenle hizmete girdi. Takviyeli Termoset Reçineli Prepreg Geliştirilmesi (İPEK) Projesi kapsamındaki ilk tesis olan merkezin açılış konuşmasını yapan Aksa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman, "Bugün başarılı bir devlet-sanayi iş birliğini kutluyoruz. Savunma Sanayi Müsteşarlığı 2014 yılında 3 yıl süreli ipek adı verilen proje ile ilk yerli karbon ve cam elyaf malzememin havacılık sektörüne uygulanmasını başlattı. Bizi hem savunma sanayiine, hem de ticari alanda kullanımına odaklayarak öncülük görevi yaptı" dedi.

TAİ Genel Müdür Yardımcısı Naki Polat ise, "Hem havacılık, hem de savunma sanayiiinde bu malzemenin kullanımı neredeyse yüzde 50’lerin üzerine ulaştı. Şu anda Boing’in yeni nesil uçağı 787’deki kompozit oranı yüzde 50’nin üzerinde. Bugün açılacak bu merkezde hem ülkemize, hem de savunma ve havacılık sanayiimize büyük imkanlar sunacaktır" şeklinde konuştu.

Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir de, bunun artık Anka ve F-35’lerde kullanımının konuşulmaya başlandığına dikkat çekerek, "Bu merkez bizi bir anlamda bu malzemelerin ve bu tür yapıların temel taşını oluşturan bir teknoloji ile buluşturuyor. Tabii ki bunun adımları var. Şu anda bu malzemenin Anka’da kullanımından bahsediyoruz. Ama TAİ bir F35’in orta gövdesini de yapıyor. Yani Anka’da kullanmayı hedeflerken bir anda F35’in orta gövdesinde kullanılacak bir ürünü de bekliyoruz. Bu anlamda bir ortaklığa da şahitlik ediyoruz. Türkiye teknolojik ortaklıklar için de cazip bir ülke. Bunu keşfeden ülkeler de bundan çok mutlu olacak. Ülke olarak bu tür ortaklıklara da açık olduğumuzu söylemek istiyoruz. Bu proje millileştirme politikalarımızın bir ürünü. Bu politikayı oluşturmakta emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bu bir teknoloji yolu haritası. Bu yol haritasını özellikle kritik teknolojilerde biz adım adım yürümek ve hayata geçirmek durumundayız. Çünkü ülkemizin buna çok ihtiyacı var" dedi.

Konuşmaların ardından davetliler merkezi gezerek bilgi aldı.

Kaynak: İHA