Türkiye'nin 206. Tabiat Parkı Antalya'da

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yapılan çalışma kapsamında, Türkiye'nin 206'ncı, Antalya'nın ise 4'üncü tabiat parkı, Kemer ilçesinde ilan edildi Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: 'Korunan alanlarımızı hem adet hem de alan olarak sürekli artırıyoruz. Yeni ilan ettiğimiz bu tabiat parkımızla da korunan alanlarımıza yeni bir halka ekledik'

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünce yürütülen çalışma kapsamında, Türkiye'nin 206. tabiat parkı, Antalya'da ilan edildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kemer ilçesinde Tekirova Tabiat Parkı ilan edilerek, koruma statüsünün getirildiği ve böylece Türkiye'deki tabiat parkı sayısının 206'ya, Antalya'daki ise tabiat parkı sayısının ise 4'e yükseldiği belirtildi.

Açıklamada, ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan ve 120 dekar alana sahip Tekirova Tabiat Parkı'nın, Akdeniz'e kıyı konumunda, kızılçam ormanı ve maki bitki örtüsüne sahip, flora ve fauna yönünden oldukça zengin konumda bulunduğu vurgulandı.

Tabiat parkının, Akdeniz kıyısında Karaburun ile Tatlısu arasında 390 metre uzunluğunda bir kıyı bandına sahip olduğu belirtilen açıklamada, parkın bulunduğu bölgeden, dünyanın her yanından çok sayıda turistin dalış için geldiği Üç Adalar'ın görülmesinin ise 'üstün rekreasyon özelliklerinden birini oluşturduğu' ifade edildi.

Açıklamada, Tekirova Tabiat Parkı'nda, denize nazır, üstün manzara seyri özelliği yanında, sportif olta balıkçılığı, çadırlı kamp, tabiat yürüyüşü, tabiat fotoğrafçılığı gibi açık hava etkinliklerinin de yapılabildiğine dikkat çekildi.

- 'Korunan alanlarımıza yeni bir halka ekledik'

Açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun da görüşlerine yer verildi.

Bakanlık olarak Türkiye'nin tabi, kültürel ve rekreasyonel kaynak değerlerine sahip yörelerini, milli park, tabiat parkı, tabiatı koruma alanı ve tabiat anıtı olarak ayırıp koruma altına aldıklarını belirten Eroğlu, 'Korunan alanlarımızı hem adet hem de alan olarak sürekli artırıyoruz. Yeni ilan ettiğimiz bu tabiat parkımızla da korunan alanlarımıza yeni bir halka ekledik.' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin ulusal düzeyde öneme sahip müstesna köşelerini koruyarak sürdürülebilirliğini sağladıklarının altını çizen Eroğlu, bu alanlara olan farklı kullanım taleplerini kontrollü ve planlı şekilde karşılayabilmeyi, buraların koruma, kullanma dengesini gözeterek gelecek nesillere milli bir miras olarak aktarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Eroğlu, korunan alanların, geçmişte yalnızca insan faaliyetlerinin yasaklandığı ya da sınırlandığı alanlar olarak algılandığını, bugün ise bilimsel değerinin yanında, estetik değeriyle de koruma altına alınan, sahip oldukları kaynak değerleriyle rekreasyonel kullanımlara imkan tanıyan, toplumun gelişimine katkıda bulunan alanlar olarak da algılandığını kaydetti.
Kaynak: AA