Kosova'da Hükümet Karşıtı Protesto

Kosova'da muhalefetteki Kosova'nın Geleceği İçin İttifak ve Kosova Girişim partileri, başkent Priştine'de hükümet karşıtı protesto düzenledi.

Başkentte toplanan binlerce kişi, Arnavutluk, Kosova, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB) bayrakları açarak hükümetin istifasını istedi.

Kosova Girişimi Partisi Genel Başkanı Fatmir Limaj, yaptığı konuşmada, hükümetin Kosova topraklarıyla 'pazarlık' yaptığını iddia ederek, 'Vize serbestliği için kabul edilen şartlar toprak bütünlüğümüzü tehlikeye atmaktadır.' dedi.

Kosova'nın vizesiz dolaşım hakkını alması ama topraklarından 'taviz vermemesi' gerektiğini vurgulayan Limaj, 'Yakın zamanda Sırp Belediyeler Birliği için ordumuz üzerinde pazarlık yapılacaktır.' değerlendirmesinde bulundu.

Kosova'nın Geleceği İçin İttifak Partisi Genel Başkanı Ramush Haradinaj da Sırbistan müdahalelerinin Kosova'yı tehlikeye attığını belirterek, 'Kosova hükümeti, hukuk düzenine uygun davranmıyor ve hukuğun gelişimine de engel oluyor.' diye konuştu.

Bu arada, kasım ayından bu yana hükümet karşıtı protestolarına devam eden muhalefet partilerinin bugünkü gösterilerine Kendin Karar Al Hareketinin katılmaması dikkati çekti.

Kosova ve Sırbistanlı yetkililerin 25 Ağustos'ta üzerinde uzlaştığı, Kosova'da Sırp Belediyeler Birliği kurulmasını ve Karadağ-Kosova sınırının yeniden düzenlenmesini öngören anlaşmaya karşı çıkan muhalefet, yaklaşık yedi aydır meclis oturumlarını boykot ediyor. Kosova'nın bu anlaşmadan çekilmesini isteyen muhalefet milletvekilleri, meclis genel kurulunda birçok kez iktidar sıralarına gaz bombası atmıştı.

Kaynak: AA