Keşan'da Ketem Törenle Açıldı

Edirne’nin Keşan ilçesinde Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından hazırlanan KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) düzenlenen törenle açıldı. Törene katılan Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, sağlıklı bir geleceğin, sağlıklı bir kadın ile mümkün olabileceğini söyledi.

Keşan'da Ketem Törenle Açıldı
Keşan KETEM’in açılış törenine, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mahir Sağlık, İlçe Sağlık Müdürü Ergun Kurtar, İlçe Milli Eğitim Müdürü İlker Erarslan, Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen “Kadın Kanserleri Farkındalığı İçin Bisiklet Turu”na katılan yabancı ve Türk sporcuların yanı sıra, Dr. Rıfat Osman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.

“Kadın Kanserleri Farkındalığı İçin Bisiklet Turu”nun Keşan Belediye Bandosu eşliğinde, Özder, Özcan ve protokol üyeleri tarafından karşılanmasının ardından, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, KETEM Sorumlu Hekimi Dr. Melike Kaya slayt gösterisi eşliğinde KETEM’i tanıttı. Kaya, KETEM faaliyetleri ve kuruluş amacından bahsederek kanserde erken teşhisin önemine değindi.

GÜLTEKİN: “YILDA YAKLAŞIK 30 BİN KADINIMIZI KANSER SEBEBİYLE KAYBEDİYORUZ”

Daha sonra söz alan Doç. Dr. Murat Gültekin, sağlıklı bir geleceğin, sağlıklı bir kadın ile mümkün olabileceğinin altını çizerek, dünyada 12 milyon kişiye kanser teşhisi konulduğunu, bunlardan 6 milyonunu kadınların oluşturduğunu kaydetti.

Bunun da yanı sıra, yaklaşık 3 milyon kadının, kanser sebebiyle hayatını kaybettiğine dikkat çeken Gültekin, “Türkiye’de de benzer rakamlar var. 180 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor. Yılda yaklaşık 30 bin kadınımızı kanser sebebiyle kaybediyoruz. Şu anda çok basit önlemlerle birkaç yıl içerisinde bu kadınlarımızın bir kısmının ölümünü önleyebiliriz. Çok basit önemler var. Birincisi obezite ile mücadele edeceğiz. İkincisi fiziksel aktivite, olabildiğince düzenli yürüyüş yapabilmeyi hayat felsefesi edinmemiz lazım. Bir diğer konu kanser taramalarıdır. 30-40-50 yaşlarda 3 tane kanser var. Bugün açılışını yapacağımız KETEM örnek olarak gösterilen tarama merkezlerinden. Ayağınıza kadar mobil kamyonlarla tarama hizmeti getiriyoruz. Dünyanın en gelişmiş kanser tarama programlarını Türkiye’de başlattık. Dördüncü olarak kadınlarımız tütün kullanmayacak. Kadınlarımı koruyalım. Kadınlarımız da çocuklarını koruyacaklar. O çocuklar bizim yeni neslimiz olacak. Kanserle mücadele el ele vermekle başlar. 15 Mayıs Pazar günü Boğaziçi Köprüsü’nde kanserle mücadeleye dikkat çekmek için pedal çevireceğiz” dedi.

YABANCI SPORCULAR, OBEZİTEYE DE DİKKAT ÇEKTİ

Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen “Kadın Kanserleri Farkındalığı İçin Bisiklet Turu”na, Viyana’dan katılarak yaklaşık 2 bin kilometre mesafe kat eden yabancı sporcu da, kadın kanserlerinde erken teşhisin çok önemli olduğunu belirterek, “Obeziteye de dikkat edin ve kanser taramalarına katılın. Biz duyarlılık için ‘kadınlar için sürüyoruz’ adlı bir proje başlattık. Bu projemizin 3’ücnü yılı. 15 günde 2 bin km yol kat ederek Türkiye’ye geldik. Türk insanları çok sıcak kanlı. Onlara çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri ve sporcuların katılımıyla KETEM’in açılış kurdelesi kesildi. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından İlçe Sağlık Müdürü Ergun Kurtar ve Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, protokol üyelerine KETEM’i gezdirdi ve ekipmanlar hakkında bilgilendirmede bulundu.
Kaynak: İHA