Ebso'dan Eğitim 4.0 Atağı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Türkiye’nin 4’üncü Sanayi Devrimi’ni ıskalamaması için Ege Üniversitesi ile eğitim 4.0 hamlesi başlattı.

Ebso'dan Eğitim 4.0 Atağı
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve beraberindeki oda yöneticileri, Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve öğretim üyeleriyle sanayi 4.0 toplantısında bir araya geldi. Toplantı sonunda sanayide akıllı üretim, akıllı onarım ve akıllı bakım konusunda pilot uygulama başlatma kararı alındı. Pilot uygulama kapsamında EÜ’nün makine, elektrik-elektronik ve bilgisayar bölümünün, makinelerin bakım ve onarım süreçlerini dijitalleştiren yazılım geliştireceği kaydedildi. EÜ Mühendislik Fakültesi Dekanlığı Kemal Şahin Toplantı Salonunda öğretim üyelerine hitap eden EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Sanayi 4.0 uygulamalarının yakın geçmişte bilim kurgudan ibaret olarak görülen teknolojik gelişmeleri gerçeğe döndürdüğüne dikkat çekti. Yorgancılar, "Bu gelişmeler doğrultusunda beden gücüne dayalı olarak işleyen geleneksel fabrika modelleri terk edilmekte, robotlara ve makinelere dayalı olarak işleyen akıllı fabrikalar yaygınlaşmakta. İlk üç devrimi yakalayamayan Türkiye’nin 4’üncü Sanayi Devrimi’ni ıskalama şansı yok. Küresel rekabet gücümüzü arttırmanın yolu, sanayi 4.0’dan, sanayi 4.0’ın yolu ise eğitim 4.0’dan geçiyor" dedi.

ÖRNEK OLACAK

Yorgancılar, şöyle devam etti:

"Akıllı makine olmadan, sanayi 4.0 olmaz. Sanayide iş kayıplarımıza baktığımızda makine bakımları ile ilgili sıkıntıların ön planda yer aldığını görüyoruz. Sanayi 4.0’da makine bakım sistemleri her şeyin başında geliyor. Akıllı makineler sayesinde sanayide iş kayıplarının önüne geçerek üretimimizi yüzde 40 artırmak mümkün” diye konuştu.

Yorgancılar ayrıca, Türkiye’ye örnek olacak pilot uygulamanın ilk adımının İzmir’de ve EÜ ile atmaktan duydukları memnuniyeti vurguladı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ise EBSO Başkanı Ender Yorgancılar’ın gündeme getirdiği işbirliği imkanının üniversite sanayi işbirliğini de bir üst noktaya taşıyacağını belirterek, "İnsan vücudu sanayi 4.0’ın en güzel örneği. Vücudun herhangi bir yerindeki ağrı nasıl beyne gidiyorsa akıllı makineleri de öyle görüyorum. Bu proje üniversitem ve İzmir adına beni çok heyecanlandırıyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA