Ulusal Kanser Tarama Programı

Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında Bilecik Halk Sağlığı Müdürlüğünün yaptığı çalışmanın, Kanser Daire Başkanlığınca başarılı bulunduğu bildirildi.

Halk Sağlığı Müdürü Ömer Balcı, yaptığı açıklamada, risk gruplarına girmeyen hastalara 50 yaşından başlayarak gaitada gizli kan taraması, 50 yaşından üzerinde ise en azından 5 yılda bir sigmoidoskopi, 10 yılda bir kolonoskopi önerildiğini kaydetti.

Anne baba gibi yakın akrabalarda kalın bağırsak kanser tanısı konmuş olanların, 40 yaşından önce veya akrabasına tanı konulduğu yaştan en geç 8-10 yıl önce taramanın başlatılması gerektiğini bildiren Balcı, şöyle konuştu:

'Bilecik genelinde bulunan Sağlık Evlerinin 50-70 yaş arası kadın-erkek TÜİK istatistik verileri çıkarıldı. Uygulamalı olarak gaitada gizli kan testi kit alımı anlatarak, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesinde görev alan kanser birimi personelleri ve sağlık evlerinde görevli ebe ve hemşireler tarafından kolon kanseri taramaları yapıldı. Yapılan taramada alınan veriler Kanser Daire Başkanlığına bildirilmektedir. 2-6 Mayıs tarihleri arasındaki kanser tarama değerlendirmesinde hedef nüfus oranına göre başarılı çalışmamız sonucu ilk 10 ilimiz içinde 6. sıraya girmiş bulunmaktayız.'

Kaynak: AA