Türkiye'de Ekotoksikoloji Çalışmaları Ve Eğitimi Çalıştayı

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen “Türkiye’de Ekotoksikoloji Çalışmaları ve Eğitimi Çalıştayı” Fen Edebiyat Fakültesi Kutadgu Bilig Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Türkiye'de Ekotoksikoloji Çalışmaları Ve Eğitimi Çalıştayı
İki gün süresince devam eden çalıştaya Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Uludağ, Ülkemizde ekotoksikoloji alanıyla ilgili çalışmalar yapan bilim insanları, çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri, araştırmacılar, özel sektör, kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. İsmet Yıldırım gerçekleştirdi. Bilim insanlarının ekolojik tahribatı önlemek için çeşitli çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Doç. Dr. İsmet Yıldırım, bu alanda lisans düzeyindeki eğitimlerin eksikliğine dikkat çekti. Çalıştayla ekotoksikoloji alanındaki çalışmaların, eğitimlerin ve eksikliklerin tartışılacağını söyleyen Doç. Dr. Yıldırım, programda emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Uludağ, Türkiye’de bu alanla ilgili akademik çalışmaların yapıldığını dile getirerek Çalıştayla, Ülkemizin vizyonuna değer katacak sonuçların elde edilmesi temennisinde bulundu.

Açılış konuşmalarının sonrasında çalıştayın oturumlar bölümüne geçildi. Çalıştayın ilk günündeki oturumlarda; ekotoksikoloji ve pestisitler, bitki koruma ürünleri ruhsatlamasında ekotoksikoloji gereksinimleri, dünyada ekotoksikoloji ile ilgili politika ve stratejiler, tarım ilaçlarının ruhsatlandırılmasında ekotoksikoloji gibi konuların yanı sıra ekotoksik elementler, Türkiye’de yapılan ekotoksikolojik çalışmalar, yükseköğretimde toksikoloji öğretimi gibi konular tartışıldı.

Türkiye’de Ekotoksikoloji Çalışmaları ve Eğitimi Çalıştayı’nın ikinci günü, gerçekleştirilen oturumlarla devam etti. Alanında uzman akademisyenler ve bilim insanları; pestisitlerin zararlı/faydalı böcekler üzerindeki toksikolojik etkileri, ekotoksikoloji davranış değişimlerinin değerlendirilmesi, pestisitler ve kronik hastalık ilişkisi ile ekotoksikoloji alanındaki lisans ve lisansüstü çalışmaları hakkında önemli bilgiler verdi.

Çalıştay ile dünyadaki ve Türkiye’deki ekotoksikolojik çalışmalar ve uygulamaları, ekotoksikoloji alanının toksikoloji içindeki yeri, önemi ve geleceği gibi hususlar irdelendi. Ayrıca Ülkemizde bu konuda çalışma yapabilecek kişilerin eğitimi ve bu eğitimin hangi kurumlarla nasıl sağlanacağına dair yaklaşımlar da tartışıldı.

Türkiye’de Ekotoksikoloji Çalışmaları ve Eğitimi Çalıştayı, sonuç bildirgesinin hazırlanmasının ardından sona erdi.
Kaynak: İHA