Mersin İŞKUR, Geçen Yıldan Bu Yana 560 Engelliyi İşe Yerleştirdi

İçel Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü, 2015 yılında 361, 2016 Ocak-Nisan döneminde ise 199 engelli vatandaşı işe yerleştirdi. İçel İŞKUR İl Müdürü Mustafa Kutlu, kendi işini kurmak isteyen engellilere hibe desteği verdiklerini de bildirdi.

Mersin İŞKUR, Geçen Yıldan Bu Yana 560 Engelliyi İşe Yerleştirdi
İŞKUR İl Müdürü Kutlu, Engelliler Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kurumun engellilere yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi. İçel İŞKUR olarak, engellilerin istihdam edilebilirliklerinin önündeki tüm engelleri kaldırmaya kararlı olduklarını belirten Kutlu, “Kurumumuz, engelli vatandaşların istihdam edilebilirliklerini arttırmak amacıyla İş ve Meslek Danışmanlığı hizmeti sunarken, kendi işini kurmak isteyen engellilere ve engellilerin işe uyumlarını ve istihdamlarını sağlayacak projelere karşılıksız hibe desteği sağlıyor” dedi.

Engelli vatandaşların istihdam edilebilirliğini arttırmak amacıyla İş ve Meslek Danışmanları aracılığı ile danışmanlık hizmeti sunduklarını ifade eden Kutlu, ayrıca engel grupları da göz önünde bulundurularak mesleki rehberlik hizmeti verdiklerini ve firmalara yönlendirme işlemi yaptıklarını kaydetti.

50 ve üzeri çalışan sayısına sahip özel sektör işyerlerinde yüzde 3, kamu işyerleri de yüzde 4 oranında engelli personel istihdam etme zorunluluğu bulunduğunu anımsatan Kutlu, her perşembe günü engelli personel istihdam etmek isteyen firmalara, iş arayan engelli vatandaşlarla görüşme imkanı sağladıklarını anlattı.

“ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZA KENDİ İŞİNİ KURMA DESTEĞİ VERİYORUZ”

İçel İŞKUR’da bugün itibariyle 2 bin 270 engelli vatandaşın kayıtlı olduğu bilgisini veren Kutlu, “2015 yılında 361 engelli vatandaşımız kurumumuz aracılığı ile işe yerleştirilmiştir. 2016 Ocak-Nisan döneminde ise 199 engelli vatandaşımız kurumumuz aracılığı ile işe yerleştirilmiştir” ifadelerini kullandı.

Kutlu, İşsizlik Sigortası Fonu ve 4857 sayılı kanunun 101. maddesi gereğince tahsil edilen engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlere kesilen idari para cezasını kullanmaya yetkili komisyon kaynaklı, kendi işini kurma, mesleki eğitim ve rehabilitasyon, destek teknolojileri ve işe ve iş yerine uyum istihdam projeleri kapsamında hibe desteği verdiklerini de dile getirdi. Bu çerçevede, İçel İŞKUR’un 2015 yılında kendi işini kurmaya yönelik hibe desteği kapsamında 2 projeyi kabul etiğini belirten Kutlu, “2015 yılında kabul edilen kendi işini kurmaya yönelik hibe desteği kapsamında 2 adet proje kabul edilerek emlak komisyonculuğu ve 3.D Printer teknolojisi kullanarak ürün model kalıbı ve hediyelik eşya üretim alanında iş yeri açılışı gerçekleşti” dedi.

Engellilere yönelik yaptıkları diğer çalışmaları da aktaran Kutlu, şunları kaydetti: “Engellilerin mesleki eğitimi kapsamındaki projelerde sivil toplum örgütleri, İçel Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yapılmış, ‘pazarlamacı, pasta yapım ve sunum, sabun imalatçısı, ahşap boyama ve vernikleme’ mesleklerinde eğitimler düzenlenerek engelli vatandaşlarımıza meslek kazandırılmıştır. Mesleki eğitim kapsamında ise ahşap süslemecisi mesleğinde 10 kişiye yönelik proje 9 Mayıs 2016 tarihinde sona ermiştir. 2015 ve 2016 dönemlerinde, ‘özel gün ve nikah şekerleri hazırlayıcısı, süs bitkileri yetiştiricisi, sabun imalatçısı, keçe aksesuarları yapımcısı’ mesleklerinde kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılmıştır. Ayrıca, zihinsel engellilere yönelik İçel Büyükşehir Belediyesi ile yürüttüğümüz keçe aksesuarları yapımcısı kursumuz 12 Mayıs 2016 yılında sona ermiş ve 10 engelli vatandaşımız bir mesleki alanda tecrübe kazanmıştır.”

Engelli ve eski hükümlülere yönelik proje desteğinde 2016 2. Dönem çağrısının yapıldığını anımsatan Kutlu, başvuru süresinin 10 Haziran 2016 tarihinde sona ereceğini ifade ederek, proje beklediklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA