Karamanlı'da TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı

Karamanlı ilçesinde, TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı düzenlendi.

Burdur Karamanlı İmam Hatip Ortaokulunda 'TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı' düzenlendi.

Açılışını Karamanlı Kaymakamı Yusuf Altun'un yaptığı fuarda konuşan Karamanlı İmam Hatip Ortaokulu Müdür Ali Dalğar, TÜBİTAK'ın, bilimsel projelerin tabana yayılması amacıyla bu yıl ülke genelinde 8 bin okula destek verdiğini, okullarının, şanslı okullardan biri olduğunu belirtti.

6 alanda 29 proje ile fuara katıldıklarını anlatan Dalğar, 'Öğrencilerimiz, çevrelerinde gördükleri, aileleriyle yaşadıkları sorunları ve sorun olarak gördükleri durumların çözümlerini projelerle yansıttılar. Bunlara, çözüm önerileri üretmek için öğretmenlerimizden rehberlik talebinde bulunmuşlar. Çevresel faktörler ile ilgili projelere gelince de bu zaten ülkemizin genel bir problemi.' dedi.

Proje sorumlusu Sernaz Altun ise, projenin öğrencileri heyecanlandırdığını kaydederek, öğrencilerin günlerce yaptığı araştırma ve gözlem sonrası 29 proje ürettiğini bildirdi.

Altun, proje sayesinde öğrencilerin, yeni bir şeyler üretmeyi, araştırmayı ve çözüm bulmayı öğrendiklerini kaydetti.

Fuara katılan öğrencilerden, Melike Oğul ve Şevval Yıldırım, 'Süper Emici Polimerler Projesi' ile sık aralıklarla sulama imkanı bulunmayan bitkilerin polimerler sayesinde uzun süre nemli tutulabileceğini anlattı.

Kardeşinin bezindeki emici partiküllerden esinlenerek projeyi geliştirdiğini anlatan Şevval Yıldırım, 'Bitkinin köküne, bebek bezlerinde emiciliği sağlayan bir miktar polimer koyuyoruz. Sonrasında suluyoruz. Suyu emerek hapseden polimerin üzerini toprakla kapatıyoruz. Bu sayede hem sudan tasarruf edilebilir hem de toprağın uzun süre nemli kalması sağlanabilir.' şeklinde konuştu.

Oto-Çöp Projesini hazırlayan Turgut Taşdemir de, projeyi, yüksek katlı binalarda oturan, yaşlı, engelli ve hamile kadınların çöplerini atmakta zorlanması üzerine hazırladığını anlattı.

Taşdemir, 'Her daireden çıkan helezon (spiral itme-çekme kuvveti) sistemi sayesinde, geri dönüşüm ve evsel atıkları ayrı ayrı konteynerlere topluyoruz. Geri dönüşümde, cam, kağıt ve benzeri atıklar, yiyecek gibi atıkları gibi atıklar da evsel atık konteynerine geliyor. Çöpçüler de sürekli dolaşmadan konteynerleri boşaltıp, ülke ekonomisine katkı sağlıyor.' diye konuştu.

Öğrencilerden Tuğba Yaman, köyde çiftçilik yapan ailesinin sürekli karşılaştığı zorluklar sonucu, 'Neme Bağlı Tarla Sulama Sistemi Projesi'ni geliştirdiğini dile getirdi.

Fuara, İlçe Jandarma Garnizon Komutanı Tarran Güney, Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu, kurum müdürleri, veliler ve öğrenciler katıldı.
Kaynak: AA