Karagöz Tasvirleri Sergisi İstanbullularla Buluşuyor

UNESCO tarafından "Yaşayan İnsan Hazinesi" kapsamına alınan Sanatçı Orhan Kurt, "Gölgenin Tasarımı" Karagöz Tasvirleri sergisiyle 13 Mayıs Cuma günü Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluşuyor.

Karagöz Tasvirleri Sergisi İstanbullularla Buluşuyor
Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi, UNESCO’nun "Yaşayan İnsan Hazinesi" olarak ilan ettiği Karagöz üstadı Orhan Kurt’un sergisi "Gölgenin Tasarımı"na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Birbirinden kıymetli eserlerin yer alacağı Karagöz tasvirleri sergisinin açılışı, 13 Mayıs Cuma akşamı saat 19.30’da gerçekleştirilecek. Yunanistan, Almanya, İtalya, Hollanda, Romanya gibi ülkelerde çeşitli sergiler açan Orhan Kurt’un yirmi bini aşkın Karagöz tasviri bulundurduğunu vurgulayan Küratör Lütfi Şen, 86 yaşındaki sanatçı Kurt için şunları söyledi: "Üstat Orhan Kurt büyük bir Karagöz oynatıcısı, ’Hayali’ olmanın yanında Karagöz tasvirlerinin son dönem şaheserlerini yaşatan büyük bir sanatçıdır. Bugüne kadar yirmi bini aşkın Karagöz tasvirine imza attı. Bu tasvirler, insanlık var oldukça dünyanın birçok müzesinde Türk gölge sanatı olan Karagöz’ü temsil etmeye devam edecektir."

“YAŞAYAN İNSAN HAZİNESİ” ORHAN KURT KİMDİR?

1930 yılında İstanbul’da doğan sanatçı Orhan Kurt, Babasının memuriyeti sebebiyle Anadolu’nun birçok il ve ilçesini dolaşmıştır. Lise ve yüksek öğrenimini İstanbul’da tamamlayan Kurt, Mimar Sinan Üniversitesi’nde ders vermenin yanı sıra Kültür Bakanlığı’nın açtığı özel kurslarda 40 yılı aşkın süredir yerli ve yabancı birçok öğrenci yetiştirmiştir. Aralarında rahmetli Erdinç Demiray, Murat Huten, Alpay Ekler, Ahmet Karakman, Şinasi Çelikkol ve oğlu Akın Kurt gibi önemli Karagöz ustalarını yetiştiren sanatçı, 2008 yılında UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında, Türkiye ulusal envanteri seçimlerinde UNESCO tarafından "Yaşayan İnsan Hazinesi" olarak seçilmiştir.

Türkiye UNİMA’sının (Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği Türkiye Milli Merkezi) kurucu ikinci başkanı ve halen onur kurulu üyesi olan Kurt, katıldığı 40’a yakın ulusal ve uluslararası festivallerden biri olan Romanya Köstence Festivali’nde birincilik ödülüne layık görülmüştür. 1974’ten beri Kültür Bakanlığı’nın, UNİMA ve UNİMA Bursa Şubesi’nin düzenlediği kurslarda eğitim veren sanatçı, Yunanistan, Almanya, İtalya, Hollanda, Romanya gibi ülkelerin kültür merkezlerinde sayısız gösteriler ve sergiler düzenlemiştir.

2015 yılında Karagöz’le ilgili bütün yapım ve teknikleri anlattığı “Karagöz’ün Kuralları” kitabını yayımlayan 86 yaşındaki sanatçı, halen Karagöz için çalışmaya devam etmektedir.
Kaynak: İHA