İsrail Ablukasının Kurbanı Olan Hayvanlar

İsrail ablukası ve saldırıları, Gazze'deki hayvanat bahçelerinde 100'den fazla hayvanın ölümüne neden oldu Gazze'deki Nema etTerfihiyye Hayvanat Bahçesi'ndeki aslan eğitmeni ve bakıcısı Rıdvan:'Abluka nedeniyle hayvanat bahçesinde dünyaya gelen 15 kadar aslan öldü''İsrail saldırıları aslanların psikolojisini etkiledi. Dişi aslanlar yavrularını emzirmeyi reddediyor'

ULA ATAULLAH/MUHAMMED MACİD - İsrail ablukası ve saldırılarının, Gazze Şeridi'ndeki hayvanat bahçelerinde 100'den fazla hayvanın ölümüne neden olduğu belirtildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 10 yıldır uyguladığı abluka ve büyük kayıplara yol açan saldırıları, insanların yanı sıra hayvanları da olumsuz etkiliyor.

Filistin Ziraat Bakanlığı raporlarına göre, Gazze'deki hayvanat bahçelerinde bulunan aslan, kaplan, geyik gibi farklı türlerden 100'den fazla hayvan, saldırılarda hedef olarak veya ablukanın yol açtığı imkansızlıklar içinde uygun bakım sağlanamadığı için öldü.

Hayvanlarını kaybeden ya da İsrail'in saldırılarında büyük hasar gören birçok hayvanat bahçesinin kapandığı, bu nedenle Gazze Şeridi'nde 4 hayvanat bahçesinin kaldığı ifade edildi.

- 'Abluka nedeniyle hayvanat bahçesinde dünyaya gelen 15 kadar aslan öldü'

AA muhabirine konuşan Gazze'deki Nema et-Terfihiyye Hayvanat Bahçesi'ndeki aslan eğitmeni ve bakıcısı Macid Rıdvan, İsrail ablukası nedeniyle 10 yıl önce Mısır'la Gazze arasındaki tünellerden biri dişi biri erkek iki aslan getirdiklerini söyledi.

Rıdvan, aslanların iki ay içinde birbirlerine uyum sağladıklarını ve dişi aslanın gebe kaldığını belirtirken hamileliğin son 7 haftasında aslan çiftin kavga etmesi nedeniyle annenin düşük yaptığını dile getirdi.

Bunun üzerine aslan tekrar gebe kaldığında çareyi kafesleri ayırmakta bulduklarını, böylelikle sağlıklı yavruların dünyaya geldiğini ifade eden Rıdvan, 'Bu defa da İsrail ablukası nedeniyle yavru aslanların bakımı için gerekli tıbbi desteği sağlayamadık. Aslanları kaybettik. Abluka nedeniyle hayvanat bahçesinde dünyaya gelen 15 kadar aslan öldü.' dedi.

Rıdvan, saldırıların hayvanlar üzerindeki etkisini de şöyle anlattı:

'İsrail saldırıları aslanların psikolojisini etkiledi. Dişi aslanlar yavrularını emzirmeyi reddediyor. Bir arada kalamıyorlar. Bu nedenle kafesleri ayırdık. Bir araya geldiklerinde çok büyük kavgalar oluyor.'

Bu zorlu şartların hayvanat bahçesini farklı yöntemlere ittiğini söyleyen Rıdvan, aslan yavrularını emzirmesi için yeni doğum yapmış köpeklerden de faydalandıklarını belirtti.

Nema et-Terfihiyye Hayvanat Bahçesi Müdürü İbrahim Sıbeyte de hayvanların bakımı için gerekli birçok tıbbi ekipmana abluka nedeniyle sahip olamadıklarını kaydetti.

Sıbeyte şartların iyileştirilip ihtiyaçların temin edilmesi halinde aslanların daha uzun yaşayabileceğini vurguladı.

Avusturya merkezli Four Paws adlı hayvan hakları örgütü İsrail'in 2014 yılındaki 51 gün süren saldırılarında 'travma yaşayan' 3 aslanı psikolojik tedavi için Ürdün'e götürmüştü.

İsrail ablukası altındaki Gazze'de demokratik seçimle iş başına gelen Hamas'ın yönetimi devralmasının ardından, 2007'de Mısır-Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı, ticari geçişlere kapatılmıştı. İsrail ablukası ve sınır kapısının kapatılması nedeniyle Filistinliler, temel ihtiyaçlarını giderebilmek için tünellere yönelmişti.

Gazzelilerin 'can damarı' olarak nitelendirilen tünellerden başta temel gıda maddeleri ve ilaç olmak üzere canlı hayvandan otomobile kadar bölge halkının ihtiyacı birçok malzeme sağlanıyordu.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'teki darbenin ardından iktidara gelen askeri yönetim söz konusu tünellerin büyük bir kısmını yıkmıştı. Mısır yönetimi, Refah Sınır Kapısı'nı ise zaman zaman insani durumlar için açıyor.
Kaynak: AA