İlahiyat Fakülteleri Xxı. Kelam Koordinasyon Toplantısı Ve Kelam İlminde Metodoloji Sorunu

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İlahiyat Fakültesi tarafından “İlahiyat Fakülteleri XXI. Kelam Koordinasyon Toplantısı ve Kelam İlminde Metodoloji Sorunu” konulu sempozyumun açılışı gerçekleştirildi.

İlahiyat Fakülteleri Xxı. Kelam Koordinasyon Toplantısı Ve Kelam İlminde Metodoloji Sorunu
GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezi Atatürk Kültür Sahnesinde düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun, bu tür toplantıları çok önemsediğini belirtti.

Coşkun, “Entelektüel, sosyal hayatımıza ve şu anda dünyadaki İslam’ın algılanış biçimiyle nerede durduğumuza, ne yaptığımıza dair bir zihinsel çabanın önemli platformlarıdır” dedi.

Entelektüel hayata, medeniyetimizin kodlarına, geçmişteki o büyük medeniyetin geleceğe taşınmasına dair üniversitelerin entelektüel bir köşe, önemli bir referans noktası olması anlayışına kendini bağlı kıldığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Coşkun , “Yaptığım bu görev süresi içerisinde ve de gençlik hayatımdan bu yana kadar hep zihinsel sancılarımızın arasında elbette ki bu konular da var. Bu dünyada şu anda 57 İslam ülkesinde bir tane pırıl pırıl, orijinal o som altının üzerindeki küllerinden arındırılarak, kor halinde pırıl pırıl ortaya çıkarılmış örneği yoksa bu bize sancı, acı veriyor. Bize bildirilen mesajın üzerinde namütenahi evrensel muştunun bugün hem kendi içerisindeki algılanış biçimiyle hem de dışarısındaki insanların algılayış biçimiyle bu noktaya gelmesinin sebeplerini araştırmak ve buna dair çözümler üretmek noktasında da en azından bir birey, bir entelektüel olarak kendimi görevli addediyorum” dedi.

Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, “Böyle bir istişare toplantısının kelam mesaili açısından da düşünürsek, Gaziantep’te olmasını ben de çok anlamlı buluyorum. İnşallah bu istişare toplantımız en müsmil bir şekilde hayırla tamamlanır” diye konuştu.

GAÜN İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şehmus Demir, “Dünya kamuoyunda şahit olunan İslam tartışmalarının, İslam’ın düşünce tarihine dini ve tecrübi alandaki bilgi zenginliğine en ufak bir atıf olmaksızın hep bugün olan biten üzerinden yapıldığını müşahede ediyoruz. Böylesine bir manzarada, Müslümanların temel kaynaklarından ve İslami ilimlerin klasiklerinden yola çıkarak ikna edici, burhani, mantıki tutarlılığı olan dini bilgiler üretmesi ve bu alanla ilgili ileri metodolojiler geliştirmesi önemli ve zorunlu bir alan olarak önümüzde duruyor. Bu vesileyle kelam ilminde metedoloji sorunu konulu bir sempozyuma ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadığımızı, onur duyduğumuzu ifade etmeliyim” şeklinde konuştu.

Kelamın sıradan insanlar bir yana, akademik camia arasında bile doğru anlaşıldığına, olması gereken karşılığı bulduğuna dair ciddi tereddütler bulunduğunu söyleyen Sempozyum Koordinatörü GAÜN İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mahmut Çınar, “Bu problemlerin ortaya çıkması ve problem olarak varlığını sürdürmesinin nedenlerinden biri de, problemlerin çözümünde etkin rol alacak olan bir kelam yönteminin kullanılmamasıdır. Külli ilim olan kelamın, İslam’ın doğru anlaşılması ve yaşanması için, klasik kaynakların yanı sıra insanlığın ortak birikimi olan fizik ve metafizik alanından da yararlanması, güncel gelişmeleri tespit ederek bunlardan istifade etmesine ihtiyaç duyulmaktadır” diye konuştu.

Açılış, değerlendirme ve 6 ihtisas oturumu şeklinde gerçekleştirilmesi planlanan sempozyumda, oturumlarda tebliğler sunulacak, tebliğlerin konusu üzerinde müzakereler yapılacak.

Sempozyum Pazar günü yapılması planlanan Gaziantep’in şehir gezisinden sonra, olan öğle yemeğiyle birlikte sona erecek.
Kaynak: İHA