CHP Grup Başkanvekili Gök'ten AK Parti'ye Tepki

ANKARA – CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, AK Parti Grup Başkanvekillerinin dokunulmazlık için takvimi açıkladıklarını belirterek, “Meclis’te bu görüşleri devam ederse çıkması en kolay yasa dahi çıkmaz. AKP’ye hiçbir konuda bugüne kadar kimi yasalarda gösterdiğimiz esnekliği göstermeyiz” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Gök, TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

AK Parti Grup Başkanvekillerinin dokunulmazlık için takvimi açıkladıklarını hatırlatan Gök, "İlk turu 17 Mayıs, ikinci turu ise 20 Mayıs’ta yapacaklarını açıkladılar. Siyasetin yazılı ve yazılı olmayan kuralları vardır. İktidar partisiyle bir ay önce görüşerek 20 Mayıs’ta parti meclisi ve çalışma kampımızın kararını aldık. Başkanvekilleri ile görüşmemizde bize bildirdikleri tarihte kamp yapma kararı verdik. Tarihi AKP’li yöneticiler belirlemiştir. Mutabık kalınmıştır. AKP’lilerde biliyor, çünkü kendileri önerdi tarihi. Bu bir siyasi ahlaksızlıktır. AKP yönetimi ve başkanvekilleri ayağını denk alsın. Siyasette söz onur, şeref ve namustur. Siz onurunuzu çiğnemeyi düşünüyorsanız o ayrı bir iştir. Parlamentonun geleneklerinde böyle yazılı olmayan bir mutabakata varılır. Biz AKP’lilere güvendik, şimdi hançerlemeye çalışıyorlar arkadan. Bunun bedelini çok ağır ödersiniz” dedi.

Gök, “Meclis’te bu görüşleri devam ederse çıkması en kolay yasa dahi çıkmaz. AKP’ye hiçbir konuda bugüne kadar kimi yasalarda gösterdiğimiz esnekliği göstermeyiz" diye konuştu.

Hakkari’den gelen şehitlerle sarsıldıklarını söyleyen Gök, Diyarbakır’daki patlamanın düşündürücü olduğunu kaydederek, “Hayatını kaybeden tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, ulusumuza, ailelerine başsağlığı diliyorum. Bunun birinci derecede sorumlusu olanlar, kan dökülmesini bu hale getirenlerin söyleyecek sözlerinin olmadığı günlerdir. Gelinen nokta sarsıcıdır, Türkiye’de görülmemiş biçimde terörün niteliklerinin değiştiği, her gün kahraman askerlerin, polislerin şehit olduğu süreci bizlere acımasız biçimde yaşatmaktadır. Kahrolsun PKK terörü, IŞİD terörü, kahrolsun DHKP -C terörü, nereden gelirse gelsin hepsini lanetliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kilis’te 23’e yakın vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlatan Gök, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi.

Soma’da 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği facianın da yıl dönümü olduğun hatırlatan Gök, “Daha hala Soma’da ölenlerin hiçbir hakları verilmedi. Göz göre göre ben geliyorum diyen iş kazası, cinayeti, AKP iktidarı döneminde oldu” diye konuştu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nu da eleştiren Gök, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı kendi konuşmalarında dahi işverenin, iş dünyasının sorunlarına sahip çıkamamıştır. Cumhuriyetin nitelikleri konusunda dik bir duruş sergileyememiştir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı aklını başına almalıdır. 2014 tarihinde AKP iktidarı Türkiye’yi Odalar ve Borsalar Birliği’nin kurmuş olduğu, yönetiminde, denetiminde, üyelik hakkında söz sahibi olduğu Dış Ekonomik İşler Kurulu’nu TOBB’un elinden aldı, Ekonomi Bakanlığı’na bağladı. Kendisine yakın durmaya çalışarak TOBB’un elde edebileceği hiçbir şey yok. TOBB’un elinden alınan DEİK ile ilgili değişikliği Anayasa Mahkemesi’ne götürdük” ifadelerini kullandı.

Gök şunları kaydetti:

“Rifat Hisarcıklıoğlu kendine gel, silkin. Genel Başkanımızla değil, senin işin iktidarla uğraşmaktır. Tarihi bir konuşma yapmıştır. Bunlardan payını alacaksın. Genel Başkanımıza değil, cesaretin varsa iktidara karşı okuyacaksın.”

“Bir ülkenin başkanlık, partili cumhurbaşkanı sevdası Türkiye’yi çatışma ortamına sürüklüyor” diyen Gök, “Cumhurbaşkanı partili, başbakan partili, bakanlar partili, valiler partili, emniyet müdürleri partili, herkes partili. Bu tablo Türkiye’yi çatışmaya sürükler. Türkiye’nin kurucu felsefesine halk egemenliğine dayanması, laik cumhuriyet düzeninde inşa olması ve çağdaş uygarlık seviyesidir. Bununla oynanması halinde bir direnmenin ortaya çıkması kaçınılmazdır. Genel Başkanımızın ‘Gerekirse kan akar’ sözü bu anlamda söylenmiştir. Kan akacaksa akıtacak olan sensin. Türkiye’nin ayarlarıyla oynanmasına izin vermeyeceğiz. Direnme hakkımızı kullanacağız” diye konuştu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı’nın şikayet dilekçeleri olduğu halde Meclis Başkanı Kahraman hakkında işlem yapmadığını söyleyen Gök, başsavcıyı Hakim ve Savcılar Kurulu’na (HSYK) şikayet edeceklerini belirtti.

Gök, AK Parti milletvekillerinin Meclis’te olmadığını belirterek, “316 vekilleri var. Bakanlar hakkında gensoru görüşülecek AKP grubu Meclis’te yok. E neredesiniz siz. Nasıl düşük profilli olduğunuzu kanıtlama peşinde misiniz? Bıyığınız Meclis’te de çıkar, düşük profili burada da gösterebilirsiniz. Bu Meclis’e AKP’li vekiller gelmiyor. Dün bu durumu tespit ettik. Gensoru görüşüleceği gün Mustafa Elitaş hakkında AKP’li vekiller ortadan kayboldular” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA