Omuz Atma Cinayetinde Polislere Suçlama

İstanbul İstiklal Caddesi’ndeki omuz atma cinayeti sanıkları, polislerin olaya müdahale etmediğini öne sürdü. Öldürülen şahsın ağabeyi de olay yerindeki bir polis memurunun kavga yaşandığı esnada çekirdek çitlediğini iddia etti.

Omuz Atma Cinayetinde Polislere Suçlama
İstanbul 21’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasına tutuklu sanıklar Hasan Düman, Cihan Arslan ve Ferdi İnci cezaevinden getirildi.

Maktül Ayhan Kaya’nın ağabeyleri Hüseyin Kaya ve Yılmaz Kaya ile taraf avukatları da duruşmada hazır bulundu. İddianamenin okunması ve kimlik tespitinin ardından sanıkların savunmalarına geçildi.

Tutuklu sanık Cihan Arslan, olay gecesi diğer sanık arkadaşları ile birlikte bir barda oturup alkol aldıklarını anlattı. Arslan, içki içtikleri mekandan kalktıktan sonra İstiklal Caddesi’ne doğru yürüdüklerini ancak yolda arkadaşı Hasan Düman’ın birileriyle tartıştığını gördüğünü söyledi.

Aralarında maktül Ayhan Kaya’nın da bulunduğu bir grupla aralarında kavga çıktığını anlatan sanık Arslan, "Ölen şahsın yanındaki şahıs bana şişeyle vurmak istedi. Arkadaşım Hasan yere düşürüldü, kafası yarıldı. Hasan’ı hastaneye götürmek istedim. Bu sırada maktül ile Hasan birbirlerine yaka yakaya sarılmıştı. Ayırmak istedim" dedi.



"BIÇAĞIMI HEDEF GÖZETMEDEN SAVURMAYA BAŞLADIM"

Bu sırada maktülün geri çekilip kendi üstündeki tişörtü yırttığını belirten sanık Arslan, "Sonra maktül ile aramızda kavga çıktı. Ayhan Kaya bana ağza alınmayacak şekilde küfürler etti, bana yumrukla vurdu. Bunun üzerine kendimi korumak amacıyla bıçağımı çıkardım ve hedef gözetmeden savurmaya başladım. Ben farkına varmadan salladığım bıçaklar maktüle değmiş. Amacım Ayhan Kaya’yı korkutmaktı. Alkollü olduğum için bu olay meydana geldi. Bu sırada polisler kenarda bizi izliyordu. Olaya müdahale etmediler. Olayın ardından bizi alıp götürdüler" şeklinde konuştu.



"KEMERİMİ ÇIKARIP MAKTÜLE SAVURDUM"

Sanık Ferdi İnci de Arslan’ın ifadesini doğrulayarak, "Olay gecesi yaşanan kavgada maktül ve yanındakiler bize ağır küfürler etti. Maktül Ayhan Kaya bana yumruk attı. Yumruk yedikten sonra ben de pantolonumun kemerini çıkararak maktüle birkaç kez savurdum. Polis memurları olayı izliyordu fakat müdahale etmediler. Eğer müdahale etselerdi olay bu seviyeye varmazdı" ifadelerini kullandı.

Sanık Hasan Düman ise eve doğru yürüdükleri esnada, maktül ve arkadaşlarının kendilerine küfür ettiklerini söyleyerek, "’Neden küfür ediyorsunuz?’ dedim. Ayhan Kaya’ya yoluna git dememe rağmen bana yumruk attı. Yumruk darbesiyle yüzüm kan içinde kaldı. Ben de kendisine yumruk attım" dedi.



EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALANDIRILSINLAR

Sanıkların ifadelerinin tamamlanmasının ardından maktül Ayhan Kaya’nın ağabeyleri Hüseyin Kaya ile Yılmaz Kaya söz alarak, olayı görmediklerini, sanıklardan şikayetçi olduklarını ve en ağır şekilde cezalandırılmalarını istediklerini söyledi.

Duruşmada daha sonra olaya ilişkin tutanak tutan 3 polis memuru ise tanık olarak dinlendi.

MAKTÜLÜN ANNESİNE ZORLA GETİRİLME KARARI

Ara kararını açıklayan mahkeme, maktül Ayhan Kaya’nın annesi Ayşe Türk ve duruşmaya gelmeyen 4 tanık hakkında zorla getirilme kararı çıkarılmasına hükmetti. Tutuklu sanıkların tahliye taleplerini reddeden mahkeme duruşmayı 28 Haziran tarihine erteledi.

6 POLİSE ’İHMAL’ SORUŞTURMASI

Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde, 4 Temmuz 2015 gecesi ’omuz atma’ tartışması yüzünden yaşanan kavgada 28 yaşındaki Ayhan Kaya, kemer ve yumruklarla dövülmesinin ardından bıçaklanarak öldürülmüştü. Olaya ilişkin hazırlanan iddianamede, tutuklu şüpheliler Cihan Arslan, Ferdi İnci ve Hasan Duman’ın ’kasten öldürmek’suçundan müebbet hapisle cezalandırılmaları isteniyor. Cinayete geç müdahale ettikleri öne sürülen güven timlerine bağlı 6 sivil polis hakkında da ’görevi ihmal’ suçundan ayrı bir soruşturma yürütülüyor.

"KARDEŞİMİ HUNHARCA KATLETTİLER"

Duruşmanın ardından Ayhan Kaya’nın ağabeyi ve arkadaşları adliye önündeki alanda basın açıklaması yaptı. Ayhan Kaya’nın ağabeyi Hüseyin Kaya, "Bugün mahkememizin ilk duruşması yapıldı. Kardeşimin onca polisin içinde hunharca katlettiler. Alenen genç bir insanı öldürdüler ve bunu mahkemede pervasızca dile getirmekten çekinmiyorlar" dedi.



"KAVGA ESNASINDA POLİS MEMURU ÇEKİRDEK ÇİTLİYOR"

Olay yerinde bulunan 6 polis memuru hakkında da soruşturma yürütüldüğünü kaydeden Kaya, "Şüpheli polisler hakkında İstanbul Valiliğine soruşturma için izin talep edildi. Ancak 3 aydır, bu dilekçeye valilikten cevap gelmiyor. Sayın valimize buradan sesleniyorum. Bu dilekçe incelenip soruşturma izni verilmesi bu kadar mı zor? Bir imza atacak sadece. Polisler kollanıyor. Taksim Polis Amirliği de bana göre bazı görüntüleri bize vermediler. Bu konu hakkında da BİMER’e gereken yazılarımızı yazdık" diye konuştu.

Kaya, olay yerindeki bir polis memurunun da kavga yaşandığı esnada çekirdek yediğini iddia ederek, olay yeri görüntülerinden bu polisin tespit edilmesini istedi.

"CEBİNDEKİ PARA YOK OLMUŞ"

Maktül Ayhan Kaya’nın arkadaşı Ebru Karabakal ise, "Ayhan Kaya çok donanımlı bir adamdır. Entelektüel, sevilen, saygıdeğer bir adamdır. Cebinde 8 bin euro gibi bir rakam vardı. Parasız yola adım atmazdı. Cebinden 50 kuruş para çıkmış. Cebindeki paraya kadar alındığı ve bu duruma getirildiğini öğrendik" dedi.

Kaya’nın fotoğraflarının bastırıldığı tişörtler giyen grup daha sonra adliyeden ayrıldı.

Kaynak: İHA