Enerji İnovasyonu Innopower Fuarı

Polonya Enerji Bakan Yardımcısı Kurtyka: 'ABD'deki kaya gazı devrimi de bir inovasyonla başlamış ve hükümet tarafından verilen desteklerle gelişme ivmesi yakalamıştır' Florida Üniversitesi Enerji Çalışmaları Direktörü Kury: 'Düzenleyici otoritelerin inovasyon ve yeni teknolojilere ayak uydurmada başarılı olmaları için bağımsızlıklarının sağlanması gerekiyor'.

Polonya Enerji Bakan Yardımcısı Michal Kurtyka, enerji sektöründe inovasyonun en az fiyatlar kadar önemli olduğunu belirterek, 'ABD'deki kaya gazı devrimi de bir inovasyonla başlamış ve hükümet tarafından verilen desteklerle gelişme ivmesi yakalamıştır' dedi.

Kurtyka, Polonya'nın Poznan kentinde düzenlenen Enerji İnovasyonu InnoPower Fuarı'nın, Enerji Düzenleyicileri İnovasyon Forumu açılış oturumunda konuştu.

Enerji düzenleyiciliğinin, gelecekte yaşanacak gelişmeler dikkate alınarak yapılması gerektiğini ve inovasyonun petrol, doğalgaz fiyatları kadar önemli olduğunu vurgulayan Kurtyka, şöyle konuştu:

'Gelişen teknolojilerle birlikte enerjiye bakış açısı tamamen değişebilir ve bu sektörün düzenleyici kısmına da yansıyabilir. Örneğin akıllı şebekelerin yaygınlaşması, fotovoltaik sistemlerin gelişmesi ve depolama teknolojilerinin pazara getireceği denge zamanla enerji düzenleyicilerinin de gündeminde olacağı için inovasyonla ilgili bu gelişmeler düzenleyici otoriteler tarafından yakından takip edilmelidir. Avrupa enerji inovasyonunda en büyük gelişme yenilenebilir enerji sektöründe oldu. Bu sistemlerin kullanımında inovatif yaklaşımlar yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına derinlik getirdi. ABD'deki kaya gazı devrimi de bir inovasyonla başlamış ve hükümet tarafından verilen desteklerle gelişme ivmesi yakalamıştır.'

- 'Uluslararası gelişmeler de izlenmeli'

Uluslararası gelişmelerin de düzenleyici otoritelerin kararlarında yönlendiri bir özellik taşıdığını vurgulayan Kurtyka, 'Doğalgaz kaynaklarını düşündüğümüzde LNG'nin yükseliş gösteren pazar payı ve İran'ın pazara girişiyle fiyatlar üzerinde yaratacağı etkinin de hesaba katılması gerekiyor. İnovasyonun geleceği açısından düşünüldüğünde enerji düzenleyicilerinin yalnızca kanun değişikliklerini veya teknolojik gelişmeleri değil, aynı zamanda uluslararası gelişmeleri de izlemeleri gerekiyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Florida Üniversitesi Enerji Çalışmaları Direktörü Dr. Ted Kury ise düzenleyici örgütlerin hukuki statüleri ile tamamıyla bağımsız olması gerektiğini kaydetti.

Kury, hukuk kurallarının düzenleyici kuruluşları kısıtlaması durumunda bu kuruluşların çalışamaz hale gelebileceğini ve dünyadaki enerji düzenleyici otoritelere bakıldığında bu yönde bir gelişme olduğunu vurguladı.

Enerji inovasyonunun sağlanabilmesi için hukuki açıdan esnekliğin gerekli olduğuna işaret eden Kury, 'Düzenleyici otoritelerin inovasyon ve yeni teknolojilere ayak uydurmada başarılı olmaları için bağımsızlıklarının sağlanması gerekiyor.' dedi.

Portekiz enerji şirketi EDP'nin İnovasyon Dairesi Başkanı Antonio Vidigal ise inovasyona önem verdiklerini kaydederek, 'EDP kısa sürede yaşadığı gelişmeyi özellikle yenilenebilir teknolojilerde olmak üzere yeni teknolojilere ve inovasyona verdiği önemle sağladı.' ifadesini kullandı.

Etkinliğe tüm dünyadan akademisyen ve enerji uzmanlarının yanı sıra Türkiye'den de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu yetkilileri katılıyor.
Kaynak: AA