CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun Açıklaması

'Maalesef diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi gözümüzün içine baka baka fındığımızı da bitirmeye çalışıyorlar' 'CHP olarak çözüm önerilerimizi somut bir şekilde ortaya koyarak fiyatın artması için elimizden geleni yapacağız'.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, fındık politikasını eleştirerek, 'CHP olarak çözüm önerilerimizi somut bir şekilde ortaya koyarak fiyatın artması için elimizden geleni yapacağız.' dedi.

Torun, beraberinde CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ile birlikte partisinin il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, serbest piyasada düşen fındık fiyatlarını değerlendirdi.

Dünya fındık üretiminin yüzde 70'ini Türkiye'de yapıldığını ve bununla övündüklerini dile getiren Torun, 'Fındık altın gibidir. Nereye götürseniz götürün herkes bu ürünü almak ister. Fındık böylesine önemli bir üründür.' diye konuştu.

Altın gibi önemli bir ürünün serbest piyasada değer bulmaya çalıştığını belirten Torun, 'Serbest piyasa alıcı ile satıcının rekabet ettiği bir ortam. Ama benim üreticimin rekabet etme gücü var mı? Benim üreticimin sermayeye karşı direnme gücü var mı? Bu sene üreticiler fındıklarını pazara erken indirmemesi için uyarıldı. Üretici üzerine düşeni yaptı mı, yaptı. Kimi altınını sattı, kimi arabasını sattı. Her şeye rağmen direndi. Ancak buna rağmen serbest piyasa koşullarında fındık fiyatı yükselmedi.' dedi.

Torun, fındık fiyatının aylardır hak ettiği yere ulaşmadığını dile getiren Torun, 'Demek ki eksik olan ve yanlış olan bir şeyler var. O yüzden mutlaka ama mutlaka fındığa hükümetin sahip çıkması lazım. Tarım bakanlığının sahip çıkması lazım. Piyasayı kontrol edecek, üreticiyi ezdirmeyecek mekanizmayı kurdurması lazım.' şeklinde konuştu.

Alınacak kararla fındık fiyatının hak ettiği yeri bulabileceğini söyleyen Torun, 'Ama bunu bazı kesimler istemiyor. Maalesef diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi gözümüzün içine baka baka fındığımızı da bitirmeye çalışıyorlar. Bu değerli ürünümüzü maalesef sahipsiz bırakıyorlar.' değerlendirmesinde bulundu.

- 26 Mayıs'ta fındık çalıştayı yapılacak

Torun, fındık fiyatının hak ettiği değere ulaşması adında 26 Mayıs Perşembe, parti Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılımıyla fındık çalıştayı düzenleyeceklerini bildirerek, şunları kaydetti:

'Bu toplantıda çözüm önerilerimizi ortaya koyacağız. 26 Mayıs'ta o salonda fındık üreticisinin fındığına ne kadar ilgi gösterdiğini, ne kadar desteklediğini ve ne kadar önemli olduğunu ortaya koyacak. O toplantıdan Türkiye'ye bir mesaj vereceğiz. Biz alın terimizin karşılığını istiyoruz. Toplantıda bu ülkeye 3 milyar dolar gelir getiren bir ürünü konuşacağız. Aynı zamanda 8 milyon insanı ilgilendiren bir ürünü konuşacağız. CHP olarak çözüm önerilerimizi somut bir şekilde ortaya koyarak fiyatın artması için elimizden geleni yapacağız.'

Torun, fındık fiyatlarının istenilen seviyede olmadığından göç yaşandığını savunarak, bunu engellemek için fındık fiyatlarının artmasının son derece önem arz ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA