Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Soma maden faciasının tüm Türkiye’ye ders olduğunu belirterek, “El birliğiyle madencilik konusunda atılan adımları dünyanın en üst seviyesine çıkartmak zorunluluğumuz var. Her şeyden fedakarlık yapılabilir ama asla iş sağlığı ve güvenliğinden fedakarlık yapmamız gerekir. Bu aslında 79 milyonu işbirliğine davettir” dedi.

Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu Açıklaması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Maden İş Sendikası Ege Bölge Şubesi’ni ziyaret etti. Ziyarette Bakan Soylu’ya Türk-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay, Maden İŞ Genel Başkanı Nurettin Akçul da eşlik etti.

Türk-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay, Bakan Süleyman Soylu’dan madenin çıkartıldığı illerde maden teşkilatı kurulması talebini ileterek, Ankara’dan işlerin yürütülmesinin daha zor olduğunu ifade etti.

“ALLAH CENNETTE KAVUŞTURSUN”

Türkiye’yi yasa boğan Soma maden faciasının ikinci yıldönümü sebebiyle Manisa’ya geldiklerini hatırlatan Bakan Soylu, “Bugün başka vesileyle gelmek isterdik. Öncelikle vefat edenlere Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum. Geleneğimizin önemli sözü var; ‘Allah cennette kavuştursun.’ Yılbaşında Zonguldak’ta ocaktaydık. Orda insanların madencilerimizin hangi şartlar ve zorluklar içerisinde, evlerine helal lokma götürmek için büyük emekle çalıştıklarını bir kez daha gördük. Sözlerle ve yazılarla bir takım şeyler anlatılabilir. Ama madencilik ve bu konuda emek sarf edenlerin ortaya koydukları çalışma hakkı her birimizde emek vererek ortaya koyduğu değerdir” diye konuştu.

“TÜRKİYE’YE CİDDİ DERS OLDU”

Soma maden faciasının Türkiye’de herkese ders olduğunu kaydeden Bakan Süleyman Soylu, “Hükümetimize, işverenlerimize, sendikalarımıza herkese ders oldu. Bu insanlar bizim insanlarımız. Bizim devlet olarak sorumluluklarımız var, yerine getirmekle mesulüz. İşverenlerimizin sorumlulukları var, onlardan gelir elde ediyorlar. Bunun karşılığında iş sağlıklarını korumakla mükellefler. Bu sorumluluğu bugün de taşıdığımızı ifade etmek istiyoruz. ‘Devlet sorumluluklarını yerine getirdi, sendikalar yerine getirdi, ailelere şunlar yapıldı’ diye söylemek istemiyorum. Bunu söylemeyi doğru da bulmuyorum, bu yapılmak zorunda. Bizim esas sorumluluğumuz; iş sağlığı ve güvenliği konusunda adım atmak ve böyle bir tabloyla bir daha karşı karşıya kalmamak” ifadelerini kullandı.

Maden şehitliğini ziyaret ettiğini, baba oğulun, gencecik insanların yattığını da anımsatan Bakan Soylu, madencileri bir ekonomik mal, bir araç olarak görülmemesi gerektiğini ve herkesin sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

MADEN TEŞKİLATI TEKLİFİNİ OLUMLU KARŞILADI

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın maden teşkilatı teklifini de olumlu bulduğunu aktaran Bakan Soylu, şunları söyledi:

Soma olayından sonra ihtiyaç olan bir durumdur. Özellikle madenler konusunda teşkilatın oluşması noktasında hepimiz eksiğiz. Kabul ediyoruz. Ama bizim görevimiz yaratılmışların en şereflisi eşref-i mahlukat diyorsak gereğini yapmalıyız. El birliğiyle madencilik konusunda atılan adımları dünyanın en üst seviyesine çıkartmak zorunluluğumuz var. Her şeyden fedakarlık yapılabilir ama asla iş sağlığı ve güvenliğinden fedakarlık yapmamız gerekir. Bu aslında 79 milyonu işbirliğine davettir. Bir daha böyle acılarla karşılaşmak istemiyoruz. Hepimiz millet olarak acılarla yoğrulmuş milletiz, yine de yoğrulmak istemiyoruz.”

MADENCİ BASTONU VE MADENCİ HEYKELİ

Soma’nın bir madenci şehri olduğunu, sabırla yoğrulmuş insanların olduğunu kaydeden Bakan Soylu, Soma’yı cenazelerin uğurlandığı yer olarak değil, düğünlerin, sünnetlerin, güzel ve anlamlı hallerle anılan bir Soma’yı arzu ettiklerini dile getirdi. Konuşmaların ardından Bakan Soylu’ya madenci bastonu ve Soma’nın simgesi maden heykelinin minyatürü hediye edildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, sendika ziyaretinin ardından ilçeden ayrıldı.
Kaynak: İHA