Arnavutluk'ta 'İnsan Kaçakçılığıyla Mücadele' Toplantısı

Tiran'daki toplantıya Kosova, Makedonya, Slovenya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Moldova, Romanya ve Bulgaristan'dan insan kaçakçılığıyla mücadele koordinatörleri katıldı.

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da, Güneydoğu Avrupa İnsan Kaçakçılığıyla Mücadele Koordinatörleri Toplantısı yapıldı.

Arnavutluk İçişleri Bakan Yardımcısı ve İnsan Kaçakçılığıyla Mücadele Koordinatörü Elona Gjebrea'nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Kosova, Makedonya, Slovenya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Moldova, Romanya ve Bulgaristan'dan da insan kaçakçılığıyla mücadele koordinatörleri katıldı.

Gjebrea, toplantıda yaptığı konuşmada, insan kaçakçılığıyla mücadele kapsamında bölge ülkeleri ile işbirliği içerisinde olunması ve daha kapsamlı çalışmalar yapılması gerektiğine işaret etti.

İnsan kaçakçılığının karmaşık bir suç olduğunu söyleyen Gjebrea, bunun bedelinin sadece bireyler düzeyinde değil, ülkesel, bölgesel ve küresel düzeyde de hissedilebileceğini ifade etti.

Gjebrea, insan kaçakçılığı olgusunun demokrasinin direkleri için bir tehdit olduğunu vurgulayarak, 'Bizim dayandığımız direk, insan kaçakçılığına karşı strateji geliştirmektir. Bu toplantı, insan kaçakçılığıyla mücadelede 2016 yılında yapacağımız çalışmalarımıza temel bazı iş planları çizmek için bize yardımcı olacaktır.' ifadelerini kullandı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Arnavutluk Temsilcisi Büyükelçi Florian Raunig de başta çocukların kaçakçılığı olmak üzere, genel olarak insan kaçakçılığının önlenmesi için uluslararası koordinasyonun daha yüksek seviyelere çıkartılması gerektiğini vurguladı.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) verilerine göre, AB ülkelerine sığınan refakatsiz çocuk sayısının 88 bine ulaştığına işaret eden Raunig, bu çocukların insan kaçakçıları için kolay av olduğunu sözlerine ekledi.

Arnavutluk'un ilk kez ev sahipliği yaptığı toplantıda, potansiyel insan kaçakçılığı mağdurlarının korunması ve bu kimselere yardım edilmesi için alınacak önlemler ve bu konularda uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi için atılması gereken adımlar belirlenecek.

Kaynak: AA