TTB Ve MSF'den 'Kadın Sağlığı' Söyleşisi

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Uluslararası Sınır Tanımayan Doktorlar Derneğince (MSF) kadın sağlığı konusunda toplumsal bilince katkı sunmak amacıyla ortak söyleşi düzenlendi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hasan Ali Yücel Salonu ve fuaye alında gerçekleştirilen söyleşiye, TTB Merkez Konsey Başkanı Bayazıt İlhan, Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Gönül Erden, Hacettepe Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (HÜKSAM) Müdürü Prof. Dr. Şevkat Bahar Özvarış ve çok sayıda davetli katıldı.

Programın açılışında konuşan HÜKSAM Müdürü Prof. Dr. Özvarış, kadın sağlığı üzerine yaptığı sunumda, savaş ve göç mağduru kadınların karşılaştığı engellere değindi.

Göç mağduru kadınların doğum kontrol yöntemlerine erişiminin az olduğunu ifade eden Özvarış, bundan dolayı planlanmamış gebeliklerin daha sık yaşandığını, doğum öncesi bakım alma düzeyinin düşük olmasından dolayı, ölü doğum ve bebek ölüm hızının yüksek olduğunu belirtti.

Sığınmacı ve mülteci kadınların, dil ve kültürel ile idari ve yasal engeller gibi çeşitli nedenler dolayısıyla sağlık hizmetlerine erişiminde yaşanan sorunları aktaran Özvarış, savaş bölgelerinde yaşayan kadınların mağduriyetlerinin önüne geçilmesi için toplumun her kesimine destek çağrısında bulundu.

Dünyada ve Türkiye'de kadın sağlığına yönelik çalışmaların da ele alındığı programın ardından, savaş mağduru kadınların fotoğraflarının yer aldığı sergi gezildi.

Kaynak: AA