Öğrencilerden Üç Boyutlu Yazıcıyla Protez El

Aksaray Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, doğuştan sol el olmayan Serpil Adıgüzel için mısır nişastası, tutkal ve misina kullanılarak üç boyutlu yazıcıyla yapılan mekanik protez el tasarladı Protezi kullanmaya başlayan Adıgüzel, bardak tutabiliyor, kapı açabiliyor, saçlarını tarayıp, çantasını ve elbiselerini asabiliyor Merkezin teknoloji ve tasarım öğretmeni Öngün: 'Bu tür projeler öğrencilerin zihinsel gelişimlerine çok önemli katkı sağlıyor. Artık üç boyutlu düşünebiliyor, daha hızlı problem çözebiliyorlar'

ÖZKAN BEYER - Aksaray Bilim ve Sanat Merkezinde öğrencileri, mısır nişastası, tutkal ve misinadan üç boyutlu yazıcı ile mekanik protez el yaptı.

Merkezdeki Bilgisayar Destekli Üç Boyutlu Tasarım Atölyesinde öğrenim gören öğrenciler, Bilsem Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni Celal Öngün koordinasyonunda hayal güçlerini kullanarak üç boyutlu çalışmaları hayata geçiriyor.

Bilgisayar ortamında çizilen tasarımlar, merkezdeki üç boyutlu yazıcıdan çıkartılıyor.

Öğrencilerin, çalışmalar kapsamında hazırladığı protez, doğuştan sol eli olmayan Serpil Adıgüzel (39) tarafından kullanılmaya başlandı.

Protez eliyle bardak tutabilen, kapı açabilen, saçlarını tarayabilen, çantasını ve elbiselerini asabilen Adıgüzel'in en büyük hayali bisiklet kullanabilmek.

Öğretmen Celal Öngün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üç boyutlu tasarımların medikalden robotik ve mimariye birçok alanda kullanıldığını söyledi.

Atölyelerinde öğrencilerinin kendi hayal ürünleri projelerini tasarım programlarında tasarlayarak, üç boyutlu yazıcıdan çıkarabildiklerini belirten Öngün, 'Öğrencilerimizle, engelli vatandaşlarımız için bir sosyal sorumluluk projesi olarak protez yapmayı düşündük.' dedi.

- Ergonomik ve kişiye özel protez

Projede kişiye özel protez el hazırladıklarını anlatan Öngün, şunları söyledi:

'İki aylık çalışma sonucunda daha sağlam, ergonomik ve kişiselleştirilmiş bir protez çıkarmayı başardık. Yaptığımız protezin en önemli özelliği kullanıcısının protez ile adaptasyon sürecidir. Bu protez Serpil Adıgüzel için hazırlandı. Eksiklerini bize bildirdi. Biz de bu eksikleri giderdik. Şu anda aktif olarak kullanabiliyor. Doğuştan sol eli bilek üstünden olmayan Serpil hanım, bardak tutma, kapı açma, su içme, yazı yazma, çanta tutma, elbise asma gibi eylemleri başarı ile gerçekleştirdi.'

Öngün, protezin elektronik olanlardan farklarının bulunduğuna işaret ederek, 'Yaptığımız mekanik protez, çok daha esnek ve hafiftir. Kendi gücüyle çalışır. Elektronik olanlarına göre daha kolay ve hızlı yapılıyor. Protezin bize maliyeti 600-700 lira oldu. Elektronik olanın maliyeti çok daha fazladır. Bu tür projeler öğrencilerin zihinsel gelişimlerine çok önemli katkı sağlıyor. Artık üç boyutlu düşünebiliyor, daha hızlı problem çözebiliyorlar. Bu sayede öğrenciler, daha çok mühendisliğe yöneliyor.' ifadelerini kullandı.

- 'Birçok şeyi yapabiliyorum'

Serpil Adıgüzel de 2008'de elektronik bir protez denediğini ancak maliyetinin yüksek olması nedeniyle alamadığını anlattı.

Öğrencilerin çok profesyonel bir çalışma ortaya koyduklarını vurgulayan Adıgüzel, 'Bu kadar gelişmiş bir mekanik protez yapılabileceğini hiç beklemiyordum. Çok heyecan verici. Artık sol elimle de birçok şeyi yapabiliyorum. Saçımı tarayabiliyor, bardak tutabiliyor, domates kesebiliyor, çamaşır asabiliyorum. Hayatımda en çok sol elimle sağ elimi tutmak isterdim. Bunu gerçekleştirdiğimde sanki bir başkası elimi tutuyormuş gibi hissettim. Bundan sonra bisiklet kullanmak istiyorum.' sözlerine yer verdi.
Kaynak: AA