Karting Pistindeki Kazaya 537 Bin Lira Tazminat

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde üniversite öğrencisi Tuğba Erdoğan'ın karting pistindeki kazada hayatını kaybetmesine ilişkin açılan davada, karting araçlarını ithal eden şirketle 2 pist işletmecisinin, aileye 537 bin lira maddi ve manevi tazminat vermesi kararlaştırıldı.

Sakarya'da 3 yıl önce bir alışveriş merkezinin bahçesindeki karting pistinde arkadaşlarıyla yarışırken kaşkolun aksa dolanması sonucu hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Tuğba Erdoğan'ın ailesinin açtığı davada, karting araçlarını ithal eden şirketle 2 pist işletmecisinin, aileye 537 bin 174 lira tazminat ödemesine hükmedildi.

Tuğba Erdoğan'ın ailesi, kızlarının karting pistindeki kazada hayatını kaybetmesi nedeniyle kusurları bulunduğu gerekçesiyle pist işletmecileri Ömer M, kardeşi Yunus M, Adapazarı Belediyesi ve alışveriş merkezi hakkında Sakarya 3. Asliye Hukuk Mahkemesinde maddi ve manevi tazminat davası açtı.

Olayın davacılar üzerinde ciddi travmalar oluşturduğunu ve tamiri mümkün olmayan yaralar açtığını değerlendiren mahkeme heyeti, manevi tazminatın zenginleşme aracı olarak kullanılmaması ilkesiyle davacıların duydukları üzüntü ve ızdırabın dengelenmesi gerektiğini belirterek, manevi tazminat istemlerinin tümden kabulüne karar verilmesi kanaatine vardı.

Adapazarı Belediyesi ve alışveriş merkezine yönelik açılan davayı reddeden mahkeme, pist işletmecileri Ömer M. ve kardeşi Yunus M. ile karting araçlarını ithal eden şirketin, baba Süleyman Erdoğan'a 62 bin 463, anne Zehra Erdoğan'a 74 bin 711 lira maddi tazminat ödemesini kararlaştırdı.

Manevi tazminat taleplerini de değerlendiren heyet, baba Süleyman ve anne Zehra Erdoğan'a 150'şer, kardeşleri Büşra ve Murat Erdoğan'a ise 50'şer bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

- Olay

Sakarya'da 7 Şubat 2013'te alışveriş merkezinin bahçesinde karting aracına binen 24 yaşındaki üniversite öğrencisi Tuğba Erdoğan, arkadaşlarıyla yarışırken, kaşkolun aksa dolanması sonucu hayatını kaybetmişti.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca iddianame hazırlanmış, gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle meydana gelen kazaya ilişkin, pistin işletmecileri Yunus M. ile Ömer M. hakkında 'taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan dava açılmıştı.

Sakarya 1. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmada, pist işletmecisi 2 kardeşe 2 yıl 6'şar ay hapis cezası verilmiş, sanıklardan Yunus M'nin kişiliğini, ekonomik ve sosyal durumunu göz önüne alan mahkeme, hapis cezasını 18 bin 200 lira adli para cezasına çevirmiş, bunun da 24 ay taksitle ödenmesine hükmetmişti.

Mahkeme, Adapazarı Belediyesi görevlilerinin beraatına karar vermişti.
Kaynak: AA