Geniz Akıntısındaki Koyulaşmaya Dikkat

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Faruk Ildız, burun ve genizdeki akıntının koyulaşması ve yeşilimsi sarı renge dönüşmesi durumunda bakteriyel bir sinüzit ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.

Geniz Akıntısındaki Koyulaşmaya Dikkat
Geniz akıntısı ve tedavisi hakkında konuşan Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Faruk Ildız, normal şartlarda herkesin burun, geniz ve boğazında bulunan ve ifrazat yapan bezlerden devamlı olarak bir gün içerisinde 1 veya 2 litre mukus salgılandığını söyledi.

Salgının burun, geniz ve boğaz mukozasını nemlendirdiğini belirten Ildız, “Burun içerisini döşeyen mukozayı temizler, soluk alınan havayı nemlendirir ve havanın içerisindeki yabancı cisimciklerle temizler, enfeksiyon oluşumunu engeller. Bu tamamen normal bir durum olmakla birlikte, bu hisse genizdeki ifrazatın sümüksü karakter kazanması veya boğazdaki adelelerin ve yutma bozukluklarının da sebep olduğu bilinmektedir. İfrazatın daha sulu karakter kazanması, soğuk algınlığı, viral kökenli üst solunum yolu hastalıkları, alerji, soğuk hava, hamilelik, baharatlı yemekler, parlak ışık, hormonal değişiklikler, bazı ilaçların kullanılması sırasında ve burun içi orta bölmesinin eğriliği hallerinde görülür. İfrazatın koyulaşması kışın iç ortam havasının ısıtılması burun ve sinüs enfeksiyonları, alerjik durumlar da ortaya çıkabilir. Yutkunma problemleri katı ve sıvı gıdaların boğazda toplanmasına sebep olur ve sanki geniz akıntısı varmış gibi bir his uyandırabilir. Ağız içi boğaz ve yemek borusundaki adele ve sinirlerin düzen içinde çalışmaması sonucu akıntı fazlası gırtlakta toplanarak ses kısıklığı, boğazı temizleme veya öksürüğe sebep olur” dedi.

“HASTALAR GECELERİ YEMEK YEMEKTEN KAÇINMALIDIR”

Bakteriyel enfeksiyonların antibiotiklerle tedavi edildiğini ifade eden Prof. Dr. Faruk Ildız, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Alerjiler, aşı tedavileri, antihistaminikler, dekonjestanlar, cromolyn ve steroid içeren burun spreyleri, şikayetlerin yoğun olduğu hallerde kortizon iğne ve hapı kullanılarak tedavi edilir. Gastroözefajiel reflü de anti asit, proton pompa ihibitörleri kullanılır. Hastaların gece yatmadan önce yemek yememeleri tembihlenir. En az 3 saat aç yatağa girilmelidir. Sinüs Rinse ile burun ve geniz günde iki kez yıkanarak temizlenmeli ve okyanus suları ile burun mukozası nemlendirilmelidir.”
Kaynak: İHA