Dünya Barışı İçin 'Hip Hop'u Sevdirmeye Çalışıyor

Hip hop kültürünü tanıtmak için birçok ülkeyi dolaşan ABD Dışişleri Bakanlığı Kültür Elçisi Toni Blackman, İzmir'de bir araya geldiği rap sanatçıları ile deneyimlerini paylaştı Blackman: 'Hip hopun iyileştirici etkisi olduğunu, daha fazla insanın hip hop ile ilgilenmesinin dünya barışı için faydalı olduğunu düşünüyorum'.

HALİL ŞAHİN - ABD Dışişleri Bakanlığı Kültür Elçisi ve hip hop sanatçısı Toni Blackman, dünya barışına katkıda bulunacağına inandığı sanatını yaygınlaştırmak için dünyayı dolaşıyor.

Senegal, Fildişi Sahili, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Azerbaycan, Küba ve Brezilya'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda ülkede hip hop müziği ve kültürüyle ilgili dersler veren Blackman, İzmir'in Bornova ilçesindeki Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu'nda Türk rap sanatçılarıyla bir araya geldi, gençlere tecrübelerini aktardı.

Hip hop müziği konusunda AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Blackman, özellikle savaştan etkilenen ülkelerde uzlaşı ve terapi sürecini teşvik etmek için diğer sanat türleri gibi hip hopun da önemli rol oynadığını söyledi.

Dans etmeye küçük yaşta başladığını, lise eğitimi ve sonrasında da devam ettiği hip hopun her zaman hayatının bir parçası olduğunu anlatan Blackman, bu sanat söz konusu olduğunda birçok insanın aklına rap müziğinin geldiğini ancak hip hopun dans, ağızdan ritim çıkarma, gösteri performansı gibi yönleri de bulunduğunu dile getirdi.

Blcakman, 'Hip hop, dünyanın her ülkesinde, her şehrinde, her köşesinde görülebilir. Bu bağlamda misyonum çok önemli ve hassas. Hip hopun tüm sanat dalları gibi birleştirici gücü olduğuna inanıyorum. Diller arasında farklılık olsa da hip hop böyle bir güce sahip çünkü müzik, sanat evrenseldir.' ifadelerini kullandı.

- 'İyileştirici etkiye sahip'

Dünyadaki savaş ve kaosların ruhsal açıdan olgunlaşmamaktan kaynaklandığını savunan Blackman, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Hip hopun iyileştirici bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Ritmi dinlediğinizde meditasyon gibi iyileştirici bir etkisi var. Melodilerin insanı transa geçiren bir etkisi olur. Bu özellikleri nedeniyle daha fazla insanın hip hop ile ilgilenmesinin dünya barışı için faydalı olduğunu düşünüyorum. Elçi olarak benim yaptığım iş, sorunların çözülmesinde gerekli olan araçları sağlamak.'

Blackman, hip hop ile barış arasında bağ bulunduğunu öne sürerek, konserlerde bu sanatın farklı kültür, din ve etnik kökenden insanları birleştirici gücünü gördüğünü belirtti.

Başka hiçbir sanatın bir araya getiremediği insanları hip hopun bir araya getirdiğine dikkati çeken Blackman, 'Barışın tesis edilmesi konusunda hip hopun büyük bir rolü olduğunu düşünüyorum. Hip hopun bir özelliği de bu kadar çeşitli kitleye ulaşmasından dolayı başka şekilde tanışamayacağınız insanlar ile arkadaş olabiliyorsunuz. Almanya, Ruanda, Kongo, Azerbaycan, Brezilya ve Küba'da arkadaşlarım oldu. Dolayısıyla 'hip hop dünyayı daha iyi bir yer haline getirebilir mi' sorusuna yanıtım evet.' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA