Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gedikli Açıklaması 'Başkanlık Sistemi Türkiye'ye Çağ Atlatacak'

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, başkanlık sisteminin Türkiye’ye çağ atlatacağını belirterek, "Her alanda sinerji yaratacak, otoriter değil, çoğulcu sistem kurulacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, yaptığı açıklamada başkanlık sisteminin Türkiye’ye çağ atlatacağını belirterek, "Nedenine gelince tek bir nedeni yok, öncelikle lider vizyonu sahaya yansıyacak. (ki Erdoğan’ın vizyonunu bilmeyen varsa özetleyeyim bölgesinde ve dünyada güçlü ama gücü mazlumun olduğu her yerde onlara kol kanat germek için kullanan bir Türkiye yoksa süper güç dediklerimizin insani sınavlarda teker teker sınıfta kaldığını görüyorsunuz.) Her alanda sinerji yaratacak, otoriter değil, çoğulcu sistem kurulacak (şu anda yazan çizen bir kısım tayfa yine olayı saptırmaya çalışıyor). Dikta-otoriterlik, vesaire alakası yok. Ülke yönetiminde cumhurbaşkanını halk oyuyla seçmeye başladığımız günden beri değişmesi gereken bir anayasa var. Hem halk oyuyla seçtiğiniz cumhurbaşkanı var hem başbakan, yönetimde sorun demektir. Bu kim olursa olsun şu haliyle sorun demektir" ifadelerini kullandı.

"Anayasanın 101. maddesini kaldırıp, seçilen cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisi kesilir’ ibaresini değiştirerek sistem sorunu çözülebilir" diyen Gedikli, "Yürütme güçlenir, iki başlılık biter. Ancak şahsi kanaatim Türkiye ye yakışır demokratik ve özgürlükçü, güçlü bir başkanlık modeli ile Türkiye’nin yoluna hızını arttırarak devam etmesidir. Ayrıca ’halkın desteği yok’ gibi gerçek dışı açıklamalar ve yanıltıcı anketler yayınlanıyor. Biz de anket yapıyoruz görüyoruz halkın ne istediğini. AK Parti’de halka rağmen bir şey yapılmaz, halkla yapılır. Çok açık söyleyelim size, halka doğru düzgün başkanlık anlatılsın kesinlikle kabul göreceğini biliyoruz. Muhalefetin zihinleri bulandıran, kafa karıştıran açıklamaları var. Bu tabi ki bilinçli yapılıyor. Nedir onlar efendim; bunlar başkanlıkla ülkeyi bölecek, eyalet olucağız. Yok kardeşim eyalet yok, vilayet var. Üniter devlet yapısına kastı olan sizsiniz. Biz vatanın, milletin bütünlüğü için tek bayrak, tek millet, tek vatan diyoruz. Üniter devlet korunacak. Türkiye’de eyalet diye bir olay olmayacak. Üniter devlet üzerinden bir başkanlık sisteminden devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Başkanlık sistemi ile muhalefetin daha etkili hale geleceğini belirten Gedikli, "Şu anda ülkede olan çift başlılık sorununun yanında en büyük sorun ’muhalefet etme ile ihanet etmeyi birbirine karıştırmış’ muhalefet yapısı var. Emin olun icracı yönetime daha etkili muhalefet edecek yapı ortaya çıkacak başkanlıkla. Niye? Çünkü başkan seçimle gelecek, buyurun siz de doğru düzgün çalışın, çıkarın başkan adayınızı ama halkın gündeminden farklı, ülke gerçekliğinden kopuk, uçuşa geçmiş kitabik bilgiyle yapamazsınız. Başkanlık sistemi geldiğinde vesayet biter, vesayetin uzantıları, kalıntıları tasfiye olur. Esas korktukları bu. Birileri vesayetten besleniyor. Lobiler ve onların medya uzantıları bu konuları işliyorlar. Başkanlık sistemi muhalefete de yarar. Meclis’te muhalefet daha rahat yapılır. Dar bölge seçimi yapılacağı için Meclis de daha etkin çalışır. Bir diğer husus, ki bence en önemlisi şu anda ekonomik istikrarı destekleyecek, yabancısı yerlisi bir ülkeye gelip yatırım yapacağında istikrara bakar, bu aşikar. Dünyada özellikle 2008 krizinden sonra Türkiye ekonomisini ayakta tutan şey tek başına iktidar olmasından kaynaklı siyasi iktidardı. Neden? Çünkü siyasi istikrar olduğunda reformları, karar alma süreçlerini ivedilikle gerçekleştirebiliyorsunuz. Mega projeler, yatırımlar olacak, büyüme ivme kazanacak, çoğulcu bir sistem olacak, katılımcılık artacak" diye konuştu.

"YASAMA VE YARGI YİNE AYRI"

Parlamenter sistemin sorunlu olduğuna işaret eden Gedikli, "Cumhurbaşkanını geçmişte Meclis seçemedi. Bugün iki başlı bir sistem var; halkın seçtiği cumhurbaşkanı ve halkın seçtiği hükümet. Bunun tek elden gitmesi lazım. Tek başlı derken yürütme tek başına olması anlamında. Yargı ve yasama ayrı olacak" dedi.

"PENSİLVANYA, PKK VE UZANTILARI İSTEMİYOR"

"Başkanlık sistemini kim istemiyor, bir de niye istemiyor? İstememesini bırakın, ağzımıza alınca kıyametler koparıyorlar" diyen Gedikli şöyle devam etti:

"Gördüklerimiz şunlar; PKK ve uzantısı parti, Pensilvanya çetesi. Demek ki bu Türkiye için hayırlı bir iş. Halka ’bidon kafalı’, ’göbeğini kaşıyan adam’ diyenler, Kut’ül Amare gibi zaferlerin hatırlanması ve bunların tekrar gündeme gelmesinden rahatsız olanların, ’Seni başkan yaptırmayacağız’ çığlıklarının nedeni adaletli kalkınma. Nedir adaletli kalkınma? Adaletli kalkınma, belli kesimlerin servetine servet kattığı, orta gelir tuzağından çıkamayan bir Türkiye hayalinde olanların işine gelmeyen bir sistem başkanlık."

22 MAYIS KONGRE SÜRECİ

22 Mayıs kongre sürecine ilişkin de değerlendirmede bulunan Gedikli, "AK Parti’nin kurucularından ve başından beri partimizin yönetiminde olan biri olarak tek bir şey söyleyeceğim, o da bu kongreden kriz değil icracı ekip çıkacak. Bin 468 delegenin iradesi ile seçilecek genel başkan kim olursa olsun sistem, reformlar ve daha öncede sözü verilen her şey tıkır tıkır işler. Çünkü AK Parti’nin Türkiye demokrasisine adeta hediyesidir ’kurumsallık" dedi.

AK Parti’deki bayrak değişimini bahane ederek piyasayı bozmak isteyen yerli yabancı kriz korosunun amacına ulaşamayacağını söyleyen Gedikli, "Davamız bitmiş değildir, davam bitmiş diyenler bitmiştir. ’Geçici bahar havası’ diye nitelendirilecek bir durum da yok. Tam tersine çok sağlam temeller oluşturulmuş durumda. İş adamlarının moral ve motivasyonlarını bozmaya kimsenin hakkı yok. Bu tarz yaklaşımlar ve açıklamalar Türkiye’de kriz çıkartmak isteyen odakların ekmeğine yağ sürer, milli ama evrensel olmakla küreselci olmak arasında kalın bir çizgi var" diye konuştu.

Kaynak: İHA