Beyin Ölümü Gerçekleşen Hastanın Organları 3 Kişiyi Yaşama Bağladı

İçel’de geçirdiği kaza sonucunda beyin ölümü gerçekleşen hastanın bağışlanan organları, Adana, Gaziantep ve Kayseri’de yıllardır organ bekleyen 3 kişiyi yaşama bağladı.

Geçtiğimiz haftalarda kaza sonucu ağır kafa travması ile İçel Devlet Hastanesi’ne yatırılan bir hasta, beyin kanaması nedeniyle ameliyata alınarak tedavi gördü. Ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen hasta geçen sürede hiçbir tedaviye cevap vermedi. İçel Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakil Koordinasyon Merkezi tarafından beyin ölümü tespit edilen şahsın eşi ve çocukları ile yapılan görüşmeler sonucunda aile hastanın organlarını bağışlamaya karar verdi. Bunun üzerine İçel Devlet Hastanesi ekibi ile Adana ve Kayseri’den gelen sağlık ekipleri tarafından beyin ölümü gerçekleşen hastanın böbrekleri ve karaciğeri yıllardır organ bekleyen 3 hastaya nakledilmek üzere alındı. Böbreklerden biri Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 8 yıldır bekleme listesinde olan 62 yaşındaki bir hastaya nakledildi. Haftada üç kez diyalize giren hasta, Antalya’da 5 yıldır, Gaziantep’te de 3 yıldır böbrek beklediğini ifade etti.

Diğer böbrek ise Gaziantep Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde 62 yaşındaki bir hastaya nakledildi. 2001 yılından bu yana kronik böbrek hastalığı olan hastanın nakil sonrası sağlığına kavuşmakta olduğu belirtildi. Karaciğer ise Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yaklaşık 10 yıldır karaciğer nakli bekleyen 37 yaşındaki bir hastaya başarılı bir operasyonla nakledildi.

İçel Kamu Hastaneleri Birliği’nden yapılan açıklamada, “İçel Devlet Hastanesi’nde Organ ve Doku Nakil Koordinasyon Merkezi tarafından yürütülen organ bağışı sonucu organ bekleyen 3 hastanın hayata tutunması sağlandı. ‘Toprak olmasın can olsun’ sloganımızla halkımızı organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz” denildi.
Kaynak: İHA