Panama, Kolombiya Sınırını Kapatacak

Orta Amerika ülkesi Panama, Küba'dan ABD'ye göçmen akışının önüne geçmek için Kolombiya sınırını kapatacağını açıkladı.

BBC'de yer alan habere göre, Panama Devlet Başkanı Juan Carlos Varela, Kosta Rika ve Nikaragua'nın kuzeye göç eden Kübalılara sınırlarını kapatırken, böyle bir karar alınması gerektiğini belirtti.

Aynı zamanda, ABD'ye ulaşmaya çalışan 3 bin 500 Kübalının, Meksika'nın kuzeyinde bir şehre gönderilmesine karar verildiğini ifade eden Varela, Kübalıların Meksika'ya ulaştırılmasının iki, üç hafta sürebileceğini kaydetti.

Aylardır Panama'da mahsur kalan Kübalı göçmenler, kendilerine ayrıcalıklı giriş ve ikamet hakkı tanıyan kanun kapsamında ABD'ye gitmeyi umut ediyor.

ABD'nin eski başkanlarından Bill Clinton döneminde, Küba ile yapılan anlaşmaya göre, iki ülke arasındaki sularda yakalanan Kübalıların ülkelerine ya da başka bir ülkeye gönderilmelerine, kıyıya çıkanların ise ABD'de kalmalarına ve 'yasal göçmen' olmalarına izin verilmişti.

Son iki yılda en az 100 bin Kübalının ABD'ye göç ettiği sanılıyor.

Nikaragua'nın sınır kapılarını kapatmasıyla aralık ayında yaklaşık 8 bin Kübalı, Kosta Rika'da mahsur kalmıştı. Mahsur kalan Kübalıların ocak ayı başında Meksika'ya gönderileceği açıklanmıştı.

Kaynak: AA