Meclise Bin 49 Bireysel Başvuru

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu: 'Komisyona 26. Dönem itibariyle bin 49 bireysel başvuru yapılırken bunlardan 643'ü işleme alınmıştır' 'Komisyonun bireysel başvuru aldığına dair bilgiler bütün ülke çapında bilinir olsa çok daha fazla başvuru gelecektir'

ALPER ATALAY - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, 'Komisyona 26. Dönem itibariyle bin 49 bireysel başvuru yapılırken bunlardan 643'ü işleme alınmıştır.' dedi.

Yeneroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 26. Dönem itibariyle bugüne kadar komisyona bin 49 bireysel başvurunun yapıldığını belirtti. Yeneroğlu, bu başvuruların 643'ünün komisyon tarafından işleme alındığını söyledi. Komisyona yapılan başvurularda cezaevinden yapılan başvuruların ön plana çıktığını vurgulayan Yeneroğlu, başvuruların 461'ini cezaevinden geldiğine işaret etti. Yeneroğlu, cezaevinden gelen başvuruların detayını ise 'keyfi tutum ve işlemler, fiziki koşullar, nakil talepleri, kötü muamele ve sağlık sorunları' gibi konuları içerdiğini bildirdi.

Mustafa Yeneroğlu, komisyona yapılan başvurulardan 140'ının yargıya ilişkin sorunlar, 82'sinin yasal düzenleme talebi, 67'sinin memuriyete ilişkin sorunlar, 65'inin komisyonun girişimde bulunması talebi, 74'ünün ise ailevi sorunlar, çevre şikayetleri, kayıp vakaları gibi sorunlar olduğunu ifade etti. Yeneroğlu, bir başvuruda birden fazla konu olabildiğini anlatarak, her türlü başvurunun kendilerine yapıldığını belirtti.

Komisyona yönelik ciddi bir ilginin olduğuna değinen Yeneroğlu, şöyle devam etti:

'Cezaevlerinde bulunan insanlar bu konuyla ilgili daha çok inceleme yapıyorlar, ondan dolayı oradan yoğun başvuru geliyor. Eminim komisyon çalışmaları ve bireysel başvuru aldığına dair bilgiler bütün ülke çapında bilinir olsa çok daha fazla başvuru gelecektir diye düşünüyorum. Bu şekilde başvuru alan özellikle Dilekçe Komisyonu var. Başvurulacak başka kurumlar da var.'

Yeneroğlu, cezaevleriyle ilgili başvuruların çok olmasından dolayı hükümlü ve tutuklu haklarıyla ilgili devamlı çalışacak alt komisyon kurduklarını hatırlattı. Yeneroğlu, özellikle belli bir bölgeden benzer içerikli çok başvuru gelmesi durumunda ise yerinde inceleme yaptırabildiklerini kaydetti.
Kaynak: AA