İste 1. Teknoversite Günleri

Hatay’da İskenderun Teknik Üniversitesi’nin (İSTE) organize ettiği "1. Teknoversite Günleri"nin açılışı Hatay Valisi Ercan Topaca’nın katılımıyla merkez kampüsteki Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

İste 1. Teknoversite Günleri
Hatay Valisi Ercan Topaca, gerçekleştirdiği sunumda Türk Kamu Sistemi’ne ve Yerel Yönetimlere değindi. Denetim mekanizması eksikliğine yönelik sorulan bir soru üzerine Topaca, demokratik yönetimlerde en önemli fonksiyonlardan birisinin denetim olduğunu söyledi.



Denetimin sağlıklı yürütülmesini gerektiğinin altını çizen Topaca, seçimle iş başına gelmiş kişilerin kamu kurumlarını iyi bir şekilde işlemesi gerektiğini belirtti.

Türkiye’de bu tür sıkıntıların yaşandığını aktaran Topaca, şunları kaydetti:

"Denetim mekanizması maalesef iyi çalışmıyor. Belediyedeki denetimlerde kamudaki denetimlerde iyi çalışmıyor. Biliyoruz ki bir konu yanlıştır, orada usulsüzlük, hırsızlık vardır fakat gidince dosyayı alıp, müfettiş bakıyor her şey usulüne uygundur. Ya da yargıya, mahkemeye gidiyor. Mahkeme de kağıda bakıyor. Bazen hissediyorsunuz burada bir usulsüzlük, hırsızlık var. Fakat kağıt üzerinde ispat zorunluluğu var. Bizim hukuk sistemimizde maalesef böyle bir yanlış uygulama var. Bu denetim sisteminde de var. Gerek idari denetim gerekse mali denetimde de aynı şey söz konusudur. Geldiniz bir belediyeyi denetlediniz. Belediye akıyor kokuyor. Nereden tutsanız her şey elinizde kalıyor. Fakat çok güzel bir dosya sistemi var. Her şey evrak üzerinde dört dörtlük. Bunu siz suç unsuru olarak gündeme getirdiğiniz zaman müfettiş olarak bir üst merciye gittiği zaman orada baktığı tek şey yine o kağıtlar. Böyle olunca bizim kamuda şöyle bir düşünün devletle, toplumla ilgili şikayetlerin önemli bir sebebi bir türlü şikayetlerin sonuçlandırılamamış olmasıdır. Fakat kağıt üzerinde sonuçlandırıyoruz."

Konuşmaların ardından ’1. Teknoversite Günleri’nin açılış kurdelesi kesilerek, öğrenciler tarafından hazırlanan teknoloji stantları gezildi.

İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Hatay Valisi Ercan Topaca’ya gerçekleştirdiği sunumdan dolayı teşekkür plaketi verdi.
Kaynak: İHA