Irak'ta Güncel Siyasi Gelişmeler Konferansı

Selahaddin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali: 'Irak'ta olası bir iç savaşta Suudi Arapların ve Türkmenlerin Türkiye'ye gelmesi söz konusu olabilir. Bu durumda Türkiye, yeniden bir mülteci krizi ile karşı karşıya kalabilir'

Irak Selahaddin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Ali, 'Irak'ta olası bir iç savaşta Suudi Arapların ve Türkmenlerin Türkiye'ye gelmesi söz konusu olabilir. Bu durumda Türkiye, yeniden bir mülteci krizi ile karşı karşıya kalabilir.' dedi.

Ali, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Uluslararası İlişkiler Topluluğunca düzenlenen 'Irak'ta Güncel Siyasi Gelişmeler' konulu konferansta, yakın zamanda kuzey Irak'ta referandum olmasının beklendiğini söyledi.

Ülkesinde son dönemdeki gelişmeleri değerlendiren Ali, şöyle konuştu:

'Irak'ın bir Şii devleti, bir Sünni devleti ve bir Kürt devleti olmak üzere üçe bölüneceğini düşünüyorum ancak bölünmenin getireceği çok ciddi sıkıntılar öngörüyoruz. Burada belli kesimlere yönelik ihlallerin olması söz konusu. O nedenle önerim; Irak'taki halkın bir arada yaşayacağı gevşek bir konfederasyon kurulması. Eninde sonunda bu ayrışma kaçınılmaz olacaktır ama gevşek bir konfederasyonla en azından ayrılmanın sonunda karşılaşılabilecek risklerin önüne geçilebilir.'

Ali, iç savaşlarda en ciddi zararı azınlıkların gördüğünü anlattı.

Muhtemel iç savaşın doğurabileceği sonuçlara değinen Ali, 'Irak'ta olası bir iç savaşta Suudi Arapların ve Türkmenlerin Türkiye'ye gelmesi söz konusu olabilir. Bu durumda Türkiye, yeniden bir mülteci krizi ile karşı karşıya kalabilir.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA