Dicle Elektrik Çiftçilerle Uzlaşıyor

Dicle Elektrik Dağıtım’ın tarımsal sulama yapan çiftçiler için başlattığı ve kullandıkları elektrikte 3’te 2 oranında indirim imkanı sağlayan kampanyayla ilgili çiftçiler ve muhtarlarla buluşmalarını sürdürüyor. Söz konusu buluşmalardan sonuncusu Şanlıurfa’nın merkez Eyyübiye ilçesine bağlı Bağış Mahallesi ile Akçakale’ye bağlı Pekmezli Mahallesinde gerçekleşti. Mahalle muhtarları ve çiftçiler ile bir araya gelen şirketin Kurumsal İlişkiler Başkanı Neşet Demirbağ, her iki ilçede de çiftçilerin sayaç takmayı kabul ettiğini, diğer ilçelerde de sayaç takma işlemlerinin sürdüğünü açıkladı.

Dicle Elektrik Çiftçilerle Uzlaşıyor
DÖNÜM BAŞINA ÖDEME İÇİN SAYAÇ TAKMALARI ŞART

Dicle Elektrik Kurumsal İlişkiler Başkanı Neşet Demirbağ, Bağış mahallesinde 40 muhtar ve çiftçi ile bir araya geldi. Dicle Elektrik Dağıtım Şanlıurfa İl Tarımsal Sulama Müdürü Yusuf Kara’nın da katıldığı toplantıda, su ve enerji tüketiminde ciddi oranda tasarruf sağlayabilmek için sayaç takmanın gerekli olduğu belirtildi.

Şanlıurfa’da 3 bakan tarafından gerçekleştirilen son toplantının ardından çiftçilerle sayaç takma konusunda gerekli anlaşmanın sağlandığını belirten Dicle Elektrik Kurumsal İlişkiler Başkanı Neşet Demirbağ, muhtar ve çiftçilere seslenirken, "Çiftçi hemşerilerimiz 100 dönümü sulamak için kullandıkları elektrik bedeli olarak, buğdayda 5 bin, mısırda 11 bin, pamukta 20 bin lira ödeyecek. Çiftçilerimizin dönüm başına ödemeden faydalanabilmesi için sayaç takmaları ön şarttır. BU rakamlar, dönüm başına üst sınır olup, çiftçilerimiz sayaç üzerinden kullanımda tasarruf etmeleri halinde, bu durum çiftçimizin lehine olacaktır. Tarım İl Müdürlüklerinden ÇKS müracaatı yapabilmek için Bakanlar Kurulu kararı gereğince tarımsal sulama yapan çiftçiye ait trafonun aboneli olması gerekiyor. Bize müracaat etmeyen ve trafosuna sayaç takmayan çiftçilerimizin enerjisi süresiz kesilecektir. Çiftçilerimizin lehine olan sulama trafolarına sayaç takmalarını öneriyoruz." dedi.

KALİTELİ ENERJİ İÇİN GECE SULAMASI VE BAKIMI YAPIN

Kuyulara aynı anda yüklenmelerden dolayı meydana gelen arızalardan dolayı elektrik kesintilerinin yaşandığını da belirten Demirbağ, çiftçilere, sulamayı gece yapmaları tavsiyesinde de bulundu. Dicle Elektrik Dağıtım Kurumsal İlişkiler Başkanı Neşet Demirbağ konuyla ilgili konuşurken, "Elektrik kesinti süreleri sulamaya bağlı olarak, aşırı yüklenme olduğundan dolayı artabiliyor. Sulamanın özellikle gece saatlerinde yapılması halinde arızalar azalacaktır. Ayrıca herkesin kendine ait olan trafolarda ve hatlarda gerekli bakımları yapması gerekiyor. Gerekli bakımların yapılması halinde olası arızalar daha da düşecektir" diye konuştu.

Bağış Mahallesi ile çevre mahalle çiftçilerin sulama trafolarına sayaç takılmasını kabul ettikleri için buralarda enerji kesintisi yaşanmadığına da dikkat çeken Demirbağ, sayaç taktıran çiftçilere teşekkür etti. Toplantı, topluca yenilen yemeğin ardından sona erdi.

İSRAFA KARŞI UYGUN SULAMA TEKNİĞİ KULLANILMALI

Daha sonra Akçakale İlçesine bağlı Pekmezli mahallesindeki muhtar ve çiftçiler ile bir araya gelen Kurumsal İlişkiler Başkanı Demirbağ, burada konuşurken de “Şanlıurfa’nın Hilvan, Bozova, Halfeti, Birecik, Karaköprü ve Suruç ilçelerinin tümünde sayaç takma çalışmaları tamamlanırken, diğer ilçelerde sulama trafolarına sayaç takma çalışmaları devam ediyor. Bu bölgelerde arıza dışında enerji kesinti yaşanmıyor. Yatırım programları çerçevesinde Pekmezli Mahallesinde tarımsal sulamayı rahatlatacak hat çalışmalarına ağırlık veriliyor. İsraf konusunda ise çiftçiler daha dikkatli ve duyarlı davranması gerekiyor. Damlama ve yağmurlama sulama , hem toprağın yapısını, hem de ekolojik dengeyi koruyacaktır. Bu sayede daha yüksek verim elde edilecektir. Bunun yanı sıra su ve enerjide de büyük tasarruf elde edecektir. Tüm müşterilerine sağlıklı ve kesintisiz enerji verilmesi açısından da önem arz etmektedir" diye konuştu.

Kaynak: İHA