CHP'nin Yeni Anayasa Çalışması Tamamlanmak Üzere

CHP'nin, Cumhuriyet'in kurucu ilkelerinin yer aldığı anayasanın ilk dört maddesini ve parlamenter sistemi 'kırmızı çizgi' olarak belirlediği yeni anayasa çalışması son aşamaya geldi Genel Başkan Yardımcısı Tezcan: 'Kuvvetler ayrılığını savunan, denge ve denetleme mekanizmalarının çalıştığı, cumhurbaşkanı yetkilerinin daraltıldığı, yürütmenin denetlenebilir, yargının bağımsız olduğu, parlamenter demokrasiyi esas alan, Meclisi güçlendirecek bir anayasa çalışması yapıyoruz'.

MEHMET TOSUN - CHP'nin, Cumhuriyet'in kurucu ilkelerinin yer aldığı anayasanın ilk dört maddesini ve parlamenter sistemi 'kırmızı çizgi' olarak belirlediği yeni anayasa çalışması son aşamaya geldi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, akademisyenler, hukukçular ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri dikkate alınarak hazırlanan anayasa taslağı yazımının bu ay sonuna bitirilmesi planlanıyor.

Hazırlanan taslak metni parti içindeki yetkili kurullarda tekrar tartışmaya açacak olan CHP, son düzenlemenin ardından, taslağı kamuoyuyla paylaşacak.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurucu iradeyi temsil eden anayasanın ilk dört maddesini koruyan, 'bütünlüklü' bir anayasa metni hazırladıklarını bildirdi.

Bu anayasa metninde yönetim sisteminin 'parlamenter demokrasi' olacağını belirten Tezcan, 'Güçlü bir Meclis istiyoruz. Meclis hem yasama hem de denetim faaliyetleri açısından güçlendirilmiş olacak. Cumhurbaşkanının yetkileri, parlamenter demokrasiye uygun bir şekilde sınırlanacak. Cumhurbaşkanı sadece denge unsuru olacak. Yetki ve sorumluluk dengesi getirilecek.' dedi.

Cumhurbaşkanının yetkileri ile sorumlulukları arasında çok ciddi uçurum olduğunu öne süren Tezcan, bu çelişkinin giderileceğini ifade etti.

Parlamenter sistemi bozan düzenlemelerin anayasada yer almayacağına dikkati çeken Tezcan, denge ve denetleme mekanizmasının iyi çalıştığı, kuvvetler ayrılığının gerçek anlamda hayata geçtiği bir anayasa üzerinde çalıştıklarını anlattı.

Tezcan, hazırladıkları taslakta, Türkiye için çok önemli olan yargı bağımsızlığının ön plana çıkacağını vurguladı.

- 'Organ mahkemeleri olacak'

Anayasanın temel hak ve özgürlükler bölümünde, sosyal devlet, ekonomik ve sosyal hak vurgusunun olacağını aktaran Tezcan, anayasada, devlet organlarının 'yetki tecavüzünü' önleyecek, organ mahkemesi gibi özel kurumların da yer alacağını ifade etti.

Türkiye'de bir 'anayasasızlaştırma' sürecinin yaşandığını, anayasanın belli maddelerinin fiilen uygulanmadığını savunan Tezcan, bunu tespit edecek organlara ihtiyaç olduğunu, böylece, yetkisini aşanların, anayasanın fiilen uygulanmasını engelleyenlerin tespit edileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı makamının, kendinde olmayan yetkileri kullandığını ileri süren Tezcan, organ mahkemesinin bu tip durumları tespit edeceğine bildirdi.

Tezcan, 'Kuvvetler ayrılığını savunan, denge ve denetleme mekanizmalarının çalıştığı, cumhurbaşkanı yetkilerinin daraltıldığı, yürütmenin denetlenebilir, yargının bağımsız olduğu, parlamenter demokrasiyi esas alan, Meclisi güçlendirecek bir anayasa çalışması yapıyoruz.' diye konuştu.

- 'Kamuoyunu sürece katacağız'

Anayasa çalışmalarını TBMM'ye getirmek için yeterli sayıda milletvekillerinin olmadığını anımsatan Tezcan, bu anlamda, hazırladıkları taslağı kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.

Bülent Tezcan, tüm kamuoyunu sürece katacak bir çalışma yapacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

'Biz, daha demokratik, güçler dengesinin sağlanacağı bir sistem için çalışma yapıyoruz ancak Türkiye'nin öncelikli meselesi anayasa değil. Türkiye'de temel sorun, anayasayı uygulamayan iktidarların olması. Anayasada tarif edilen temel hak ve özgürlüklerin bile kullanılamadığı bir tablo var. Basın özgürlüğünden, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkından, yargı bağımsızlığından söz etmek mümkün değil.'
Kaynak: AA