'Artan İhracat Ayakkabı Sektöründe Bahar Havası Estirdi'

TASD Başkanı Çetin: 'Ayakkabı ihracatında nisan ayındaki yüzde 17'lik artış, ayakkabı sektöründe bahar havası estirdi'.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, nisan ayında ayakkabı ihracatındaki yüzde 17'lik artışın ayakkabı sektöründe bahar havası estirdiğini belirtti.

Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, başta Rusya olmak üzere geleneksel pazarlardaki sıkıntılara rağmen 2016'ya iyi bir başlangıç yaptıklarını ifade etti.

'Nisan ayındaki yüzde 17’lik artış sektörde bahar havası estirdi' değerlendirmesinde bulunan Çetin, son üç yıldır küçülen ayakkabı ihracatının bu yıl ibreyi yeniden yukarı döndürdüğüne dikkati çekti.

Çetin, şunları kaydetti:

'Geçen yıl 672 milyon dolar olan ihracatımızı 800 milyon doların üzerine çıkarma hedefiyle 2016’ya başladık. Aynı zamanda bu yılın sektörümüz için dönüm noktası olmasını hedeflemiştik. İlk dört ayın rakamları emin adımlarla hedefe yürüdüğümüzü gösteriyor. Ocak-nisan döneminde ihracatımız yüzde 3,5 artışla 275 milyon dolara yükseldi. Özellikle nisandaki yüzde 17’lik artış ve aylık ihracatımızın 80 milyon doların üzerine çıkması, bizleri çok mutlu etti. Önümüzdeki aylarda mevcut trendin süreceğini ve 2016’yı 800 milyon doların üzerinde ihracatla kapatacağımızı söyleyebilirim.'

- 'İlk çeyrekte ithalat yüzde 1 arttı'

İlk çeyrekte yüzde 1 artışla 246,6 milyon dolar düzeyinde gerçekleşen ithalatın ise yılın tamamında 750-780 milyon dolar arasında bir yerlerde kalacağını öngören Çetin, 'Bir başka deyişle bu yıl döngüyü tersine çevireceğiz. İhracatımızı ithalatın önüne geçirip ülkemize ayakkabıdan net döviz kazandırmaya başlayacağız. Doğrusunu söylemek gerekirse 500 milyon çiftle Avrupa’nın en büyük üretim kapasitesine sahip Türk ayakkabı sektörüne mevcut tablo yakışmıyordu. 280 bin kişilik üretim ordumuz, bu yıl itibarıyla ihracatı ithalatın önüne geçirip bir daha eski günlere dönmemek için var güçleriyle çalışıyor.' ifadelerini kullandı.

Bu arada açıklamada verilen bilgilere göre, Türkiye'nin ayakkabıda en büyük pazarları listesinde Irak ilk sıradaki yerini koruyor. Irak'ı, Almanya ve Suudi Arabistan izliyor. 2013'e kadar Türkiye'nin en büyük ayakkabı pazarı olan Rusya ise dördüncü sırada yer alıyor.

Kaynak: AA