Türk-İş 1 Mayıs'ı Çanakkale'de Kutladı

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, 1 Mayıs’ı Çanakkale’de kutladı.

Türk-İş 1 Mayıs'ı Çanakkale'de Kutladı
Çanakkale Savaşları’nın 101. Yıldönümü nedeniyle bu yıl Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu tarafından Çanakkale’de gerçekleştirilen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinlikleri, sabah saatlerinde yoğun güvenlik önlemleri altında başladı.

1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarına, Türkiye’nin çeşitli illerinden binlerce işçi katıldı.

Bu kapsamda ilk olarak kordon boyunda bulunan miting alanı yakınındaki yollar kapatıldı. Piri Reis Müzesi önüne büyük bir platform kuruldu. Türk-İş Konfederasyonu’na bağlı üye sendikaların yer aldığı kutlamalara katılanlar, salı pazarında toplandı. Ardından buradan miting alanına kortej düzenlendi.

Kortejin alana ulaşmasının ardından Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp Alemdar açılış konuşmasını yaptı.

"TERÖRE RAĞMEN ALANLARDAYIZ"

Daha sonra TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay alandaki işçilere hitap etti. Türkiye’de yaşanan terör olaylarına rağmen işçilerin alanlara çıktığını söyleyen Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Geçen hafta Çanakkale Kara savaşının 101. yıldönümüydü. 253 bin şehidimiz karşı ki topraklarda yatıyor. Her gün ortalama 6 askerin şehit olduğu bir ülkedeyiz. Şu anda Çanakkale savaşı hala devam ediyor. Katiller bugün Antep’te polislerimizi sivil vatandaşlarımızı şehit ettiler. Katiller bugün 3 askerimizi şehit ettiler. Dışarıdaki insanlar, hainlerle beraber ülkeyi karıştırmaya devam ediyorlar. Vatan yoksa, ülke yoksa, sendika da yok, parti de yok, dernek de yok, oda da yok. Yaşamak yok. Buradan Türkiye’ye sesleniyorum, hainlere sesleniyorum, onun ağa babalarına sesleniyorum; aklınızı başınıza alın. Bundan 101 yıl evvel yokluklarla, noksanlıklarla savaş yapan dedelerimiz karşıki alanlarda yatıyor. Ülkemizi karıştırmayın, ülkemizi bölmeye gayret etmeyin. Bundan 100 sene evvel dedelerimiz buna fırsat vermedi. Biz vermeyiz, Türk-İş buna izin vermez. Ailelerimiz vermez. Kafamızı kellemizi veririz bu ülke için" dedi.

"HUZURUMUZU BOZMAYIN"

Kıdem tazminatı konusuna da değinen Atalay, "Özellikle her sene ülkenin gündemine getiriliyor. Bu alanda bulunanlar en fazla ortalama 2 bin TL ücret alıyor. 30 sene sonra aldığı tazminat 80 bin lira. 2 bin lirada 2 lira para biriktirme imkanımız yok. 80 bin liranın çok olduğunu söyleyenlere, kıdem tazminatımıza göz dikenlere buradan Çanakkale meydanından sesleniyorum; yapamazsınız, yaptırmayız. Özellikle buradan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e sesleniyorum. İki de bir televizyonlara çıkıp moralimizi bozmayın. İş yerinde verimimiz düşüyor, evimizde ailemizde huzurumuz kaçıyor. Sayın Şimşek, huzurunu bozarız. Esnek çalışma diye bir şey çıkardılar. Kiralık işçi diyorlar, adı bile kötü. Kiralık siyasetçi, kiralık vatandaş, böyle bir söylem olur mu? Bununla ilgili ülkeyi yönetenlere 3 aydır TÜRK-İş yönetimi sizler illerinizde alanlarda anlattınız. Bundan vazgeçin. Kiralık işçilik olmaz. Esnek çalışma olmaz. Dünya bundan vazgeçiyor. Biran önce bundan vazgeçin. Esnek çalışmayla ilgili de huzurumuzu bozmayın. Taşeronla ilgili 720 bin arkadaşımızın tamamının kadroya geçeceğini söyledi.

Ama ardından yapılan açıklamalar morallerimizi bozuyor. Bireysel emeklilik ilgili konuşmak gerekirse, o bize ne getirecek? Sigorta şirketlerini zengin etmek istiyorlar. Bireysel emeklilikte bizim talebimiz olmadan ücretimizi kesiyorlar. Türk-İş’in taleplerine kulak verin. İşçi ile oynamayın, emekliler ile oynamayın. Dar gelirli vatandaşla oynamayın" diye konuştu.

Konuşmanın ardından Atalay ve sendika başkanları, işçilere karanfil dağıttı.

Ardından 1 Mayıs İşçi Bayramı etkinlikleri sona erdi. Alandan çıkan işçilere, Çanakkale Savaşı’nda Mehmetçiğin yemeği olan kırık buğday çorbası ikram edildi.
Kaynak: İHA