Sadr Yanlılarının Parlamento Binasına Girmesi

Güçler Birliği Koalisyonu: 'Değişimin temeli sayılacak köklü reformdan yana olduğumuzu ifade ediyoruz ancak herhangi bir siyasi tarafın halk kitlesini kullanarak kuşkulu ve Irak'ın birliği, istikrarı ve güvenliğini tehdit eden bazı çıkarları elde etmek için siyasi ortakları hedef almasını da kabul etmeyiz'.

Irak Meclisi'nin en büyük Sünni grubu Güçler Birliği Koalisyonu, Şii lider Mukteda es-Sadr yanlılarının Yeşil Bölge'yi basarak parlamento binasına girmesini kınadı, bunun anayasa ve kanunlara aykırı olduğunu ifade etti.

Güçler Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Haydar el-İbadi'ye çağrıda bulunarak, parlamento binasına giren ve bazı milletvekilleri ile güvenlik güçlerine saldıran Sadr yanlısı eylemcilerin yakalanıp yargıya teslim edilmesi istendi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Değişimin temeli sayılacak köklü reformdan yana olduğumuzu ifade ediyoruz ancak herhangi bir siyasi tarafın halk kitlesini kullanarak kuşkulu ve Irak'ın birliği, istikrarı ve güvenliğini tehdit eden bazı çıkarları elde etmek için siyasi ortakları hedef almasını da kabul etmeyiz. Reform, şiddet ve devlet kurumlarını tahrip ve anayasayı ihlal ederek elde edilmez. Güvenlik güçlerini parlamento binası, milletvekilleri ve memurlarını korumaya çağırıyoruz. Bundan dolayı da bugün Cumhurbaşkanlığında üç başkan ve siyasi parti liderlerinin yer alacağı toplantıya katılmayacağız ve bundan sonra siyasi sürece katılımı da gözden geçireceğiz.'

Bu arada eski Başbakan İyad Allavi'ye bağlı Vataniyye Koalisyonu da Şii lider Sadr yanlısı göstericilerin parlamento binasına girmesi, milletvekillerine saldırması ve kamu mallarına zarar vermesini kınayarak, bunun reform hamlesinin yönünü engelleyeceğini belirtti.

Ülkedeki Sadr yanlısı çok sayıda gösterici, hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'yi ihlal ederek parlamento binasına girmişti. Vekillerin koltuklarında oturan eylemciler 'Seni (Sadr) tehdit edenler nerede, Yeşil Bölge'ye girdik' şeklinde slogan atmıştı.
Kaynak: AA