Mersinli Sanayiciler Sorunlarını Masaya Yatırdı

İçel Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, 21. yüzyılın sanayideki tüm gecikmeleri telafi edecek yeni fırsatlar sunduğunu belirterek, bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini söyledi.

Mersinli Sanayiciler Sorunlarını Masaya Yatırdı
İçel Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Avrupa İşletmeler Ağı Projesi kapsamında, ‘İçel Sanayisi Gelecek Vizyonunda Sorunlar, Çözümler ve Eylem Planı Arama Konferansı’ düzenlendi.

Programın hedefinin orta, küçük ya da büyük sanayi işletmelerinde yaşanan yerel sorunları tespit ederek yerel çözümler üretebilmek ve ortaya çıkan sonuçlarla ’İçel Sanayi Strateji Belgesi’ni oluşturabilmek olduğu belirtildi.

MTSO Şerafettin Aşut, toplantıda yaptığı konuşmada, yeni bir ekonomi dünyasının doğduğuna dikkat çekerek yeni bir sanayi devremi geldiğini ve İçelli sanayicilerin bu devrime hazırlanması gerektiğini söyledi.

21. yüzyılın sanayideki tüm gecikmeleri telafi edecek yeni fırsatlar sunduğunu vurgulayan Aşut, bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini dile getirdi.

"AR-GE VE TEKNOLOJİ İLE GEÇ TANIŞTIK"

Aşut, sanayinin hem ülke hem de İçel’in omurga sektörlerinden olduğunu belirtti.

Gerek sağladığı istihdam, gerek ihracat odaklı olup ülkeye döviz sağlaması gerekse tetiklediği yüzlerce yan sektörle sanayinin önemli bir katma değer olduğuna dikkat çeken Aşut, "1980’li yılların başına kadar ihracatımızın yüzde 90’ı tarım ürünleriyken bugün ihracatımızın yüzde 90’ı sanayi ürünleridir ve bu bir toplum için olağan üstü sıçramadır. Ancak, 80’li yıllarda sanayi yarışına aynı anda ve aynı seviyede başladığımız Güney Kore gibi bazı ülkeler bugün sanayide, teknolojide bir dünya devi haline gelirken, biz ne yazık ki, bu hızda bir başarı gösteremedik. Bunun altındaki nedenleri ise o dönemlerde araştırma ihtiyacı göstermedik. Çünkü kendi sorunlarımızı çözebilen bir toplum ve böyle bir ortak akıl kültürü yoktu. Ar-ge ile markalaşma ile yüksek teknolojiye geçişle yenilikçilik, patent ve kalite kavramları ile çok geç tanıştık. Bir masada oturup ortak akıl aramayı yeni yeni öğrendik. Meğer tüm sorunların cevabı buradaymış" diye konuştu.

"MERSİN SANAYİ STRATEJİ BELGESİ OLUŞACAK"

Arama konferansı ile sanayicinin bir masa etrafında toplanıp ortak sorunlarını tespit etmek için çalıştığına değinen Aşut, katılımcıların tespit edeceği sorunlar, getireceği çözümler, ortaya atacağı alternatif düşünceler ve vizyonun İçel sanayisinin sıçrama tahtası olacağına inandığını söyledi.

Ortak akıl ve birlikteliğin, var olan sorunların tespit ve çözümünde hem de geleceğe ait sanayi politikalarının ve İçel Sanayi Strateji Belgesi’nin ortaya çıkmasında çok önemli olduğunu vurgulayan Aşut şöyle konuştu: “Bu konferansın sonuç raporu, Kalkınma Ajansımızın vereceği desteklerin daha etkin, daha gerçekçi ve sektörü daha motive edici olmasının temel alt yapısı olacaktır. Sorunlar bizim. O halde çözümler de bizim olmalıdır. Hiç kimse bizim derdimizi, bizden daha iyi anlayamaz. Bundan dolayı sanayimiz ile ilgili bu yerel sorunlara bulacağımız yerel akıl ve yerel çözümler, özellikle kendi iç dinamiklerimizin olaya odaklanması, daha ayağı yere basan, daha gerçekçi sorunlar ve çözümler reçetesi ortaya çıkartacaktır. Buraya ne suçlu aramaya geldik ne de birilerini veya birbirimizi eleştirmeye geldik. Tek hedefimiz ortak akıl yaratmak, İçel sanayisi önündeki engelleri kaldırmak.”

"HEPİMİZ KENDİ PENCEREMİZDEN SORUNLARI ANLATACAĞIZ"“

Arama konferansı ile kentin istihdamına, refahına katkı koyan sanayicilerin bir araya geldiğini belirten Aşut, kendi penceresinden bir diğerinin göremediği sorunları konuşma fırsatı bulduğunu dile getirdi. Aşut, “Özgürce yapılacak tecrübe paylaşımı ve birlikte hareket etmezsek 21. yüzyılın değişen ve dönüşen ekonomisinde gittikçe acımasız bir rekabet içine giren bu ekonomide ayakta durma şansımız kalmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Yeni bir ekonomi dünyasının doğduğunu, yeni bir sanayi devrimi geldiğini vurgulayan Şerafettin Aşut konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Bugünün sanayisi bizi belki bir 10 yıl daha idare edebilir ama daha sonrası inanın yok. Yeni bir ekonomi dünyası doğuyor, yeni bir sanayi devrimi geliyor. Ancak, 21. yüzyıl bize tüm gecikmelerimizi telafi edecek yeni fırsatlar da sunuyor. İşte ’Endüstri 4.0’ denen yeni sanayi devrimi. İşte merkezinde internet olan, bilgi ve iletişim teknolojilerinin sunduğu yeni bir dünya. Ya bu sürece ve çağa, sorunlarımızı aşarak uyum sağlayacağız ve ayakta kalacağız ya da 1980 öncesinde olduğu gibi sadece tarım toplumuna, sanayi entegrasyonu olmayan bir tarım toplumuna geri döneceğiz. Nüfusu yakın zamanda 100 milyona yaklaşacak olan bir toplumu böylesi bir ekonomi ile geleceğe nasıl taşıyacağımızı sormak bile istemiyorum. Çünkü bunun sanayi olmadan, yüksek teknolojili bir üretim olmadan, bilgi ve iletişim teknolojilerini sanayiye entegre etmeden, doğru bir mesleki eğitim ve doğru yetişen yeni bir insan kaynağı olmadan olamayacağını biliyoruz.”

Kentin sanayisinin gelişimine ve kalitesinin artmasına yönelik ciddi adımlar attıklarını vurgulayan Aşut, bunu tüm kent dinamikleriyle birlikte yaptıklarını söyledi.

Aşut, Tırmıl Sanayi Sitesi’nde yer alan MTSO Tedarik Zinciri Akredite Test ve Ar-Ge Laboratuvarı’nın sanayiciye gerek test laboratuvarı olarak gerekse üç boyutlu yazıcı imkanı ile tersine mühendisliğin yapıldığı önemli bir hizmet sunduğuna dikkat çekti.
Kaynak: İHA