Kıbrıs Gazileri, Kuzey Kıbrıs'ı Yıllar Sonra Gezdi

Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, ilçede ikamet eden Kıbrıs Gazilerini Barış Harekatı’ndan 42 yıl sonra yeniden Kuzey Kıbrıs’a götürdü.

Kıbrıs Gazileri, Kuzey Kıbrıs'ı Yıllar Sonra Gezdi
Pamukkale İlçesi’nde ikamet eden Kıbrıs Gazilerine en güzel hediyeyi Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin verdi. Başkan Gürlesin, 42 yıl önce Kıbrıs’a barışı ve huzuru götürmek için giden ve canlarını ortaya koyan Kıbrıs Gazilerini eşleriyle birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne götürdü. İlçede yaşayan 40 Gaziden 20’si eşleriyle birlikte Başkan Gürlesin’in de eşlik ettiği ilk kafilede unutulmaz bir Kıbrıs gezisi yaşadı. Antalya’ya oradan da uçakla Kıbrıs’a ulaşan Gazilerin ilk durağı Gazi Mağusa oldu. Gaziler gezide Barış Harekatı sırasında geri çekilen Rum Cuntası askerlerince, Atlılar, Sandallar ve Muratağa’da Türk köylerinde kadın ve çocukların olduğu yüzlerce vatandaşın katledildiği, toplu olarak gömüldüğü ve bölgede Katliam Çukuru olarak anılan yerleri, şehitlikleri gezerek, şehitler için dua etti.

Ardından ise Gazilere, rehberler tarafından Kapalı Maraş ile ilgili bölge önünde bilgi verildikten sonra Kıbrıs’ın Ayasofyası olarak anılan mimarisi ile dikkat çeken Lala Mustafa Paşa Camisine ziyarette bulunuldu. Sonrasında ise Başkan Gürlesin ve gaziler, bir dönem Denizli 11. Piyade Tugay Komutanlığı görevini yapan Kıbrıs Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Erhan Uzun’u ziyaret ederek, eskigünler yad edildi. Kıbrıs gezisinde yine Denizlili şehitlerinde bulunduğu ‘Barış Harekatında’ şehit düşen 327 Mehmetçik ve 26 Kıbrıs Mücahidinin ebedi istirahati olan Boğazköy Şehitliğinde, şehitler hatırasına çelenk bırakıldı dualar edildi.

Gazilerin ikinci durağı Lefkoşe oldu. Başkan Gürlesin ve gaziler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 1. Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaşı mezarı başında ziyaret ederek, dua etti. Sonrasında kafile Lefkoşe’nin tarihi dokusunun rehberler eşliğinde gezdi. Kıbrıs’taki en gelişmiş mimarili eserlerin arasında yer alan Büyük Han ve ardından yine mimarisi ile göz kamaştıran Selimiye Cami başta olmak üzere şehrin Rum Kesimine açılan kapıları ve son olarak Rum Kesimi ile Türk kesimini birbirinden sadece bir tel örgüyle ayıran Yiğitler Burcu gezildi.

Başkan Gürlesin ve Gaziler sonrasında ise Rumların yaptığı katliamlardan bir tanesi olan ve tarihe kara bir leke olarak kazınan Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı Doktoru Binbaşı Dr. Nihat İlhan’ın görevdeyken evine baskın vererek eşi ve 3 çocuğunu, komşularını katlettiği ve bugün Barbarlık Müzesi olarak gezilen evi ziyaret etti. Evde kan dondurucu o gecenin detayları bir kez daha yürükleri dağlamaya yetti.

Başta Muharip Gaziler Derneği Denizli Şube Başkanı Hamdi Helvacılar olmak üzere tüm gaziler bir bir Başkan Gürlesin’e kendileri için böylesi anlamlı ve güzel bir gezi düzenlediği için teşekkür etti. Gaziler, 42 yıl önce barışı tesis etmek için Kıbrıs’a gittiklerini vurgulayarak, “Barış Harekatından sonra Kıbrıs’a çoğunluğumuz gelmesi bir hayaldi. Sayın Başkanımız Hüseyin Gürlesin bizlerin hayalini gerçeğe dönüştürdü. 42 yıl sonra geldiğimiz Kıbrıs’ta yaşadığımız duyguların tarifi mümkün değil. Bize öyle bir mutluluk yaşattı ki, kelimelerle ifade etmek zor. Bir Gazi olarak bize sunulan en anlamlı hediyeyi aldık. Geziyle anılarımız tazeledik. Bize böyle bir hediye sunan Başkanımız sayınGürlesin’ebir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi.

Vatanı için, milleti için gözünü kırpmadan canını siper eden gazilere ne yapsalar az olacağını vurgulayan Başkan Gürlesin, “Pamukkale Belediyesi olarak gazilere her zaman büyük önem verdik vermeye de devam edeceğiz. Kıbrıs Barış Harekatında da eşsiz hizmetleri ve kahramanlılarıyla gazilerimiz görevlerini yerine getirmiştir. Gazi Mağusa, Lefkoşe ve Girne olmak üzere 3 gün süren gezimizde gazilerimizin o heyecanlarını, mutlulukları bizleri de ziyadesiyle mutlu etti. Çok güzel ve anlamlı bir çalışmayı hayata geçirmiş olduk. Kıbrıs’ın ruhunu gezimizle ve gazilerimizin bizlerle paylaştıkları anılarıyla bir kez daha yaşadık. İnşallah birkaç gün sonra diğer kafilemiz Kıbrıs’a yola çıkacak. Onlarda bu güzelliği yaşayacaklar. Gazilerimizin belirttiğim gibi her zaman yanında ve destekçileri olmaya devam edeceğiz” dedi.

Kaynak: İHA