'Uluslararası Yeşilay Federasyonu Kuruluş Deklarasyonu' İmzalandı

Uluslararası alandaki faaliyetlerini bir üst aşamaya taşıyan Yeşilay, Uluslararası Yeşilay Federasyonu'nun kuruluş deklarasyonunu 30 ülkenin katılımıyla İstanbul'da imzaladı.

Sepetçiler Kasrı'nda gerçekleştirilen toplantıya Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bangladeş, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çin (Sincan Uygur Özerk Bölgesi), Endonezya, Fildişi Sahilleri, Filistin, Gürcistan, Karadağ, Kenya, KKTC, Kongo, Kosova, Lübnan, Malezya, Mali, Nijer, Nijerya, Pakistan, Senegal, Somali, Sudan, Tanzanya, Tayland, Uganda ve Yemen'den ülke 'Yeşilay'larının temsilcileri katıldı.

Gerçekleştirilen genel kurulla Uluslararası Yeşilay Federasyonu Başkanı seçilen ve deklarasyonu okuyan Prof. Dr. M. İhsan Karaman, toplantıda yaptığı konuşmada, bağımlılıkla mücadele vizyonuyla bağlı oldukları ülkelerin kamu kurum ve kuruluşlarıyla, uluslararası teşkilatlarla ve farklı toplumsal kesimlerle aktif iş birlikleri geliştireceklerini söyledi.

Karaman, federasyonun, bağımlılıklarla mücadele amacıyla üye ülkelerde önleyici, koruyucu ve rehabilite edici çalışmalar yürütülmesinde önemli bir rol oynayacağını ifade etti.

Üye ülkelerin her birinde bağımlılıklar alanında çeşitli problemlerin mevcut olduğuna değinen Karaman, şunları kaydetti:

'Dünyada her yıl 6 milyon kişi sigaraya, 3,3 milyon kişi alkole bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor. Uyuşturucu kullanımından kaynaklı ölümlerin sayısı ise yılda 200 bin civarındadır. Üye ülkelerimizin her birinde de bağımlılıklar alanında çeşitli problemler mevcut. Federasyona bağlı ülkelerimizde yürütülecek çalışmalarda, bağımlılıklarla mücadelede bilimsel ve kanıta dayalı yöntemler kullanarak önleme, rehabilitasyon, savunuculuk ve koordinasyon temelli çalışmalar gerçekleştireceğiz. Federasyonumuz, üye ülkelerde bağımlılıklarla mücadele çalışmalarının, uygulanacak olan projelerin ve ülkelerin bağımlılıkla mücadele kapasitesinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynayacaktır. Yeşilay'ın Türkiye'de yaptığı çalışmalar, üye ülkelerde model olarak uygulanacaktır.'

Karaman, kuruluşu Türkiye'de gerçekleştirilen Uluslararası Yeşilay Fedarasyonu'nun uluslararası hukuka, insan haklarına, temel evrensel normlara bağlı olarak çalışan, bünyesinde dünyanın tüm bölgelerinden üye 'Yeşilay'ları barındıran ve üyeleri arasında demokratik işleyişi esas alan uluslararası bir halk sağlığı platformu olduğunu anlattı.

Karaman, sözlerine şöyle devam etti:

'Uluslararası Yeşilay Federasyonu ve üye kuruluşları olarak bağımlılıklarla mücadelede bilimsel ve kanıta dayalı yöntemler kullanarak önleme, rehabilitasyon, savunuculuk ve koordinasyon temelli çalışmalar gerçekleştireceğiz. Üye ülkelerde potansiyel genç nesillerin bağımlılıklardan korunması ve buna yönelik politikalar geliştirmek, federasyonun öncelikleri arasında yer alacaktır. Uluslararası Yeşilay Federasyonu'nun bağımlılıklarla mücadelede tüm devletlerle, sivil toplum kuruluşlarıyla ve uluslararası kuruluşlarla iş birliğine hazır olduğunu bir kere daha deklare ediyoruz.'

Uluslararası Yeşilay Federasyonu'nun kuruluş deklarasyonu, 30 ülkenin katılımıyla imzalandı.

Kaynak: AA