Şair Ve Yazar Yavuz Bülent Bakiler, Öğrencilerle Buluştu

Yazar ve şair Yavuz Bülent Bakiler ve Dr. Hüseyin Tuncer, Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen “Mehmet Akif Ersoy Üzerine Söyleşi” isimli programa katıldı.

Şair Ve Yazar Yavuz Bülent Bakiler, Öğrencilerle Buluştu
Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşiye, Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar; Yavuz Bülent Bakiler ve Dr. Hüseyin Tuncer’i öğrencilerle bir araya getirdiği için Eğitim Fakültesi’ne ve emeği geçenlere teşekkür etti. Yavuz Bülent Bakiler’in yüksek lisans öğrencisiyken bir söyleşiye geldiğini ve kendisine “Üsküp’ten Kosova’ya” isimli kitabını imzalattığını ifade eden Rektör Çakar, o günden beri Yavuz Bülent Bakiler’e büyük hürmet duyduğunu sözlerine ekledi.

Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar öğrencilere hitaben, “Bu gün tarihe geçecek bir gün. Bugünü, ömrünüzün sonuna kadar birer ders ve hatıra olacak şekilde, not defterlerinizin ve kitaplarınızın bir kenarına not edin” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Kendi sesinden “Anadolu” ve “Sen misin” isimli şiir dinletisinin ardından Yavuz Bülent Bakiler, programın ilk konuşmasını gerçekleştirdi. Öğrencilerin göstermiş olduğu ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başlayan Bakiler, “Milletler kahramanlarıyla yaşar. Kahramanların millete şekil ve ruh verdiğini düşünüyorum” sözleriyle Mehmet Akif Ersoy’un Milli Mücadelenin büyük kahramanlarından birisi olduğunu söyledi.



Kültür Bakanlığı’nda çalışırken Mehmet Akif’in 50. ölüm yıldönümü sebebiyle 44 ilde O’nu anlatan programlar düzenlediklerini söyleyen Yavuz Bülent Bakiler, o dönemde üniversite mezunu aydın zümrenin ve halkın Milli Şairimizi yeterince tanımadığını vurguladı.

Belli bir kesimin Mehmet Akif’i, Türkiye’yi Orta Çağ karanlığına götürmek isteyen bir kişi olarak tanıttıklarını ifade eden ünlü şair, bu düşüncenin kesinlikle gerçekle hiçbir şekilde ilgisi olmadığını yüksek sesle dile getirdi. Mehmet Akif Ersoy’un Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerinin abide bir şahsiyeti olduğunu belirten Bakiler, O’nun dört lisan bildiğini, Kuran-ı Kerim’i Türkçe’ye çevirebilecek kadar Arapça konusunda yetkin olduğunu, doğu ve batı dünyasına mükemmel derecede hakim olduğunu sözlerine ekledi.

Yavuz Bülent Bakiler; dilde tasfiye hareketine şiddetle karşı çıkan Mehmet Akif’in Türkiye’de yaşama imkanının kalmadığı için Mısır’a gittiğini ve dönüşünde, “Mısır’da 11 yıl kaldım. 11 gün daha kalsaydım, çıldırabilirdim.” sözleriyle O’nun ne kadar vatan hasreti çektiğini dile getirdi. Büyük haksızlıklarla karşı karşıya kalan Akif’in, haksızlık karşısında eğilmediğini, ömründe hiç yalan söylemediğini, verdiği söze sadık kaldığını ve cehaleti en büyük düşman olarak gördüğünü ifade eden Bakiler, Safahat’ın Asım bölümünden bahsederek sözlerine son verdi.

Programın diğer davetli konuşmacısı Dr. Hüseyin Tuncer, Mehmet Akif Ersoy’un iyi bir toplumcu şair olduğunu belirterek, “Mehmet Akif, cemiyetin içinde yaşayan, toplumun acılarını paylaşan bir şairdir. Konularını toplumdan alır. O’nun şiirleri sosyal bir kimlik taşır. Dertli ve hisli yüreklere seslenir. Heyecan ve duygu unsurlarını öne çıkaran bir şairdir” dedi.

Mehmet Akif’in, aruzu Türkçe’ye başarıyla uygulayan şairlerin başında geldiğini dile getiren Tuncer; O’nun, sanatı toplum yararına kullanma felsefesini ilke edindiğini ve haksızlık karşısında sessiz kalmadığını söyleyerek konuşmasını noktaladı.

Söyleşi, Yavuz Bülent Bakiler’in kitaplarını imzalamasının ve davetli konuşmacılara plaket takdim edilmesinin ardından sona erdi.
Kaynak: İHA