Öğrencilerden Suriyeli Kadınlar İçin Proje

Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki TÜBİTAK Bilim Fuarı'nda sergilenen 'Sınır Ötesi Evlilikler ve Suriyeli Kumalar' konulu öğrenci projesi ilgi gördü.

Hatay'da lise öğrencilerinin Suriyeli kadınların topluma kazandırılması amacıyla hazırladığı 'Sınır Ötesi Evlilikler ve Suriyeli Kumalar' konulu proje, Reyhanlı ilçesinde düzenlenen TÜBİTAK Bilim Fuarı'nda sergilendi.

Reyhanlı Kaymakamı Tuncay Dursun, Tayfur Sökmen Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından düzenlenen fuarı gezerek projeleri sergilenen öğrencilerden bilgi aldı.

Suriyeli kadınların topluma kazandırılması için çalışma yapan 12. sınıf öğrencileri Zehra Haraç ve Emine Sayan'ın 'Sınır Ötesi Evlilikler ve Suriyeli Kumalar' adlı projesi ilgi gördü.

Sayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyi hazırlamak için uzun süre saha çalışması yapıp yetkililerle görüşerek durum tespitinde bulunduklarını ifade etti.

Reyhanlı'daki evliliklerin yüzde 12'sinin Suriyeli kadınlarla yapıldığını belirlediklerini ifade eden Sayan, bu kadınların evliliği bir kurtuluş olarak gördüğünü tespit ettiklerini söyledi.

Sayan, çalışma sırasında farklı tespitlerde de bulunduklarını aktararak, 'Suriyeli kadınlar genelde ikinci eş olarak tercih ediliyor. Suriyeli kadınların evliklik tercihlerinde ilk sırayı maddi imkansızlıklar veya aile baskısı yer alıyor. Projemiz ile aile planlaması yapılması ve çeşitli eğitimsel çalışmalarla bunun önüne geçileceğini düşünüyoruz. Halk eğitim merkezlerinde eğitici seminerler verilmeli. Amacımız savaştan kaçarak Reyhanlı'ya gelen Suriyeli kadınların ve ailelerin bilinçlendirilmesini sağlamak.' dedi.

Öte yandan, 12. sınıf öğrencisi Türkan Hatipoğlu'nun hazırladığı kardeş okul projesi de Türk ve Suriyeli öğrencilerin kaynaşmasını amaçlıyor.

Uzun süren iç savaştan en başta çocukların etkilendiğini anlatan Hatipoğlu, 'Yanı başımızdaki Suriye'de yaşanan iç savaşta derin acılar yaşandı. Suriyeliler en yakın komşularına sığındı. Türkiye'de bulunan sığınmacıların öğrenim çağındaki çocukları için kardeş okul projesini hayata geçirmek adına ilçemizde açılan geçici eğitim merkezleriyle Türk okullarının adaptasyonu sağlamak istedim.' diye konuştu.

Hatipoğlu, proje kapsamında Reyhanlı'daki Türk ve Suriyeli öğrencilerin yer aldığı okul gezisi, şiir dinletisi, okullar arası futbol maçı ve diğer bazı etkinleri hayata geçirdiklerini kaydetti.

Kaynak: AA