Mariza'dan 'Fado' Konseri

Portekiz halk müziği 'Fado' geleneğinin çağdaş temsilcilerinden ödüllü sanatçı Mariza, yeni albümü Mundo'nun dünya turnesi kapsamında İstanbul'da sahne aldı.

Şarkılarını, UNESCO'nun Kültürel Miras listesine aldığı Portekiz’in Fado tarzında seslendiren Mariza, Cemal Reşit Rey Konser Salonunda verdiği konserle müzik severlere Cape Verde’den (Yeşil Burun) İspanya’ya, Arjantin’den Portekiz’e müzikal yolculuk yaşattı.

Konser sırasında izleyiciyle seslenen Mariza, 'İstanbul çok güzel ve harika bir şehir. Sizler de hoşgeldiniz. Benim için müzik vermek ve almaktır. Ben size müziği vermeye çalışırım ama siz de benim gibi kendinizi veremezseniz, müzik imkansız olur. Bana 'konserin her şeyi sensin' diyorlar, oysa benim için konser sizlersiniz. Eğer çekingen dinleyici olursanız konser, utangaç bir konser olur. Mükemmel bir konser olması dileğiyle.' ifadelerini kullandı.

'Fado'yu ben seçmedim, bu benim kaderimdi.' diyen Mariza, müzikal yolculuğunda Fado geleneğinin üzerindeki etkisini, 'Fado yalnızca bir müzik değil, bir histir. Melankoliktir. Tanıştığım ilk müzik Fado oldu. Bu yüzden de çocukken bile Fado söylemek benim için şarkı söylemek demekti.' diye anlattı.

Paris'te Fen Edebiyat Akademisinin 'Medaille de Vermeil' madalyasıyla ödüllendirilen Mariza'nın 'Terra' albümü, 'En İyi Folk Müzik' ve 'En İyi Prodüktör' dallarında Latin Grammy Ödülleri'nin sahibi olmuştu.

Portekiz Devleti tarafından 'Portekiz kültürünü yurt dışında en iyi temsil eden sanatçı' unvanı verilen Mariza, 1999'da efsane Fado şarkıcısı Amalia Rodrigues'in adını taşıyan vakıf tarafından 'Fado'nun Sesi' unvanını da almıştı.

Sanatçı, yeni albümü Mundo'yu Grammy ödüllü Javier Limon ile hazırladı.

Kaynak: AA