Hayat Aşısı, Brezilya'dan Geldi

47 yaşındaki Ülkü Bilir’e yapılacak kemik iliği kök hücre nakli için ailesinde, Türkiye’de bulunamayan donör, dünyanın öbür ucunda çıktı.

Hayat Aşısı, Brezilya'dan Geldi
Myelodisplastik sendrom tanısı koyulduktan sonra kemik iliği nakline karar verilen oto lastik tamircisi Ülkü Bilir için hayat aşısı Türkiye’den kuş uçumu en az 10 bin kilometre uzaktaki Brezilya’da bulundu, kök hücre üç uçak aktarmasıyla İzmir’e ulaştırıldı. Nakli gerçekleştiren Prof. Dr. Gürhan Kadıköylü, “Dünya küçüldü, uzaklar yakın oldu. Ailesinde, Türkiye’de donör bulunamayan hastalar için de artık hep umutluyuz. Bu hastamızda da bu umudu ve mutluluğu bir kez daha yaşadık” dedi.

BREZİLYA-TÜRKİYE KUŞ UÇUMU EN AZ 10 BİN KİLOMETRE

Balıkesir’in Ayvalık İlçesinde yaşayan oto lastik tamircisi Ülkü Bilir, halsizlik, yorgun şikayetleri başlayıp kan değerlerinde düşme saptanınca geçen Haziran’da İzmir Kent Hastanesine başvurdu. Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlusu Hematoloji Profesörü Dr. Gürhan Kadıköylü, Bilir’e “kemik iliği yetmezliği" tanısı koydu. Kadıköylü, hastalığı lösemiye dönüşmeye başlayan Bilir’e kemoterapiye başladı, kemik iliği kök hücre nakli yapılmasına karar verdi. Donör taraması başlatıldı. Ancak bekar olan Bilir’in tek kardeşi ve diğer akrabaları uygun çıkmadı. Bilir için İstanbul Kemik iliği Bankası ve Türkök’e başvurularak akraba dışı donör arandı. Ancak Bilir’in yüzüne şans burada da gülmedi. Bu kez İstanbul’daki banka aracılığıyla yurt dışı taramalara geçildi. Şansı dönen Bilir’e Türkiye’den binlerce kilometre uzaktaki Güney Amerika ülkesi Brezilya’da donör bulundu. Fortaleza-Sao Paulo-İstanbul aktarmalarıyla hayat aşısı İzmir’e ulaştırıldı. 24 Mart’ta ellerine ulaşan kök hücreyi aynı gün Bilir’e naklettiklerini belirten Prof. Dr. Kadıköylü, “Hastamızın hastalığı lösemiye dönüşüyordu. Yüksek riskli hastalık gurubunda olduğu için nakil şarttı. Ancak Türkiye’de akraba ve akraba dışı donör bulunamaması gerçekten bizi de üzdü. Ama artık dünya küçüldü, uzaklar yakın oldu. Dünyanın her yerinden donör bulunabiliyor. Ailesinde, Türkiye’de donör bulunamayan hastalar için de artık hep umutluyuz. Bu hastamızda da bu umudu ve mutluluğu bir kez daha yaşadık” diye konuştu.

HAYIRLI PATRON

Ülkü Bilir, Brezilya’dan gelen hayat aşısıyla sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşarken, patronu Ruhi Sercan (63) nakil sürecinde hiç yanından ayrılmadı. Üç çocuk babası Sercan, “Ülkü 23 yıldır yanımda çalışıyor, kalfam benim. Kendisini çok severim. Ona refakat edecek kimse yoktu. Ben uygundum yanında ben kaldım. İnsanlık bunu gerektirir” dedi.

ÜÇÜ AYNI GÜN NAKİL OLDU, AYNI GÜN TABURCU OLACAKLAR

Öte yandan Ülkü Bilir’le birlikte aynı gün aynı akut myeloid lösemi tanısıyla yan yana odalarda yatan Hasan Umaçşan (59) ile Nejla Taner’e de (29) kemik iliği kök hücre nakli gerçekleştirildi.

Umaçşan’a ablası Ayşe Yurdakul Demirören, Taner’e de ağabeyi Hakkı Taner’den alınan kök hücre nakledildi. Aynı gün nakil olan üç hastanın da kemik iliği tuttu, çalışmaya başladı.

Prof. Dr. Kadıköylü başkanlığındaki Kent Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi ekibi de yarın taburcu edecekleri üç hastayla bir araya gelip yaşama sevinçlerine ortak oldu.
Kaynak: İHA