AB İle İmzalanan Geri Kabul Anlaşması

TürkiyeAvrupa Birliği (AB) mutabakatı temelinde gerçekleşen sığınmacı geri kabulü ve değişimi çerçevesinde Yunanistan'daki mültecileri taşıyan gemiler İzmir'in Dikili ilçesine geldi.

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) mutabakatı temelinde gerçekleşen sığınmacı geri kabulü ve değişimi çerçevesinde Yunanistan'dan yola çıkan ikinci grup göçmenler İzmir'in Dikili ilçesine geldi.

Midilli Adası'nda kalan mültecileri taşıyan 'Lesvos' isimli tekne, İzmir'in Dikili ilçesine ulaştı. Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı botların eşlik ettiği gemi, Dikili Limanına yanaştı.

Göçmenlerin Türkiye'ye giriş yapacakları Dikili Limanı'nda ise tüm hazırlıklar tamamlandı. Göç İdaresi ekiplerince kurulan çadırlara alınacak göçmenler parmak izlerinin alınmasının ardından sağlık taramasından geçirilecek.

Güvenlik önlemlerinin artırıldığı bölgeye İzmir'den çevik kuvvet ekipleri, TOMA 112 acil servis ekipleri gönderildi.

İade işlemini çok sayıda yerli ve yabancı gazeteci takip etti.

Düzensiz göç ve insan kaçakçılığı ile mücadele amacıyla Türkiye ile AB arasında 18 Mart'ta Brüksel'de mutabakata varılmıştı. 4 Nisan'da başlayan uygulamaya göre, Türkiye, kendi topraklarından Yunan adalarına geçtiği kanıtlanan göçmenleri geri kabul ediyor. Bu kimselerden Suriyeli olmayanların Türkiye tarafından ülkelerine iade edilmesi için işlem yapılıyor. Suriyeli olanlar ise Türkiye'deki kamplara yerleştiriliyor ve her birine karşılık kayıtlı Suriyeli sığınmacılardan biri AB ülkelerine gönderiliyor. Değişimi yapılacak Suriyeli sığınmacı sayısı ilk etapta 72 bin kişi olarak öngörülüyor. Geri kabul ve değişim işlemlerinin masrafları AB tarafından karşılanıyor.

Kaynak: AA