KADEM'den Kılıçdaroğlu Hakkında Suç Duyurusu

KADEM üyeleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu'na yönelik ifadeleri nedeniyle CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu KADEM Ankara Temsilcisi Selçuk: 'Hala özür dilemeyen ve sözlerinin arkasında durduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu'nun bu çirkin sözleri bir nefret suçudur, hiçbir gerekçeyle meşru gösterilemez'.

KADEM'den Kılıçdaroğlu Hakkında Suç Duyurusu
Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) üyeleri, partisinin 5 Nisan 2016'daki grup toplantısında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'na yönelik kullandığı ifadeler nedeniyle, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun Bakan Ramazanoğlu'na yönelik sözlerine tepkiler sürerken, KADEM üyeleri konuyu yargıya taşıdı.

KADEM Ankara Temsilcisi Zehra Zümrüt Selçuk, suç duyurusunda bulunmak için geldiği Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Selçuk, Kılıçdaroğlu'nun, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu'na yönelttiği 'ahlak dışı ve izansız' ithamlarından ötürü hala özür dilemediğini belirtti.

Kılıçdaroğlu'nun sözlerinin, kamuoyunun tepkisini çektiğini ifade eden Selçuk, 'Kadın bakana yönelik yapılan bu utanç verici saldırı, İstanbul Sözleşmesi ile 'dur' denilen kadına yönelik şiddetin ve kadını cinsiyeti sebebiyle itibarsızlaştırmanın bir tezahürüdür. Cinsiyeti sebebiyle bir kadın siyasetçiye yapılan bu çirkin ithamların faili ne yazık ki bir siyasi partinin başkanıdır. Hala özür dilemeyen ve sözlerinin arkasında durduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu'nun bu çirkin sözleri bir nefret suçudur, hiçbir gerekçeyle meşru gösterilemez. Bugünün Türkiye'sinde siyaset, bu tür hakaret ve nefret kıskacından kurtarılmalıdır' diye konuştu.

- 'Siyasi tarihimizde benzerine rastlanmamış bir seviyesizliktir'

Ülkenin siyasetinde rol oynayan, oynaması beklenen bir kişinin, bir kadın hakkında, üstelik 'tecavüz karşıtı' bir konuşma yaptığı sırada kullandığı ifadeler ve iftiraların, herhangi bir ahlaki kıstasa sığmadığını vurgulayan Selçuk, şunları söyledi:

'Kılıçdaroğlu'nun diğer erkek siyasetçilere herhangi bir cinsiyetçi ve ahlaksız ithamda bulunmayıp, kadın bakandan bahsederken doğrudan cinselliği çağrıştıran ahlaksız bir ithama yönelmesi, siyasi tarihimizde benzerine rastlanmamış bir seviyesizliktir. CHP grubunda takdirle alkışlanan, aklımız ve dilimizle çelişen, arkasına sığınılamaz gerekçelerle savunması yapılan bu ithamlar, cinsiyetçi nefret söyleminin sahiplenildiğini gözler önüne sermektedir. Kadını kadın kimliğinden dolayı cinsiyetçi bir dille aşağılayan, ahlaka sığmayan bu dil kabul edilemez.'

Evrensel değerler, adabı muaşeret ve ahlak kurallarının hiçe sayıldığını belirten Selçuk, 'Siyasi üstünlük ve hamle yapmak adına başta psikolojik şiddet olmak üzere, her türlü şiddeti ve linç kültürünü meşru görerek ulaşılan bu izansızlık hali, toplumsal şiddeti ve kutuplaşmayı körüklemektedir. Kılıçdaroğlu'nun bir kadın siyasetçiye yönelik sarf ettiği cinsiyetçi ve ahlaksız sözlerine karşı tepkimizi duyurmak, bu cinsiyetçi siyaset diline 'dur' demek, toplumun bu şiddet diline 'artık yeter' dediğini göstermek için bugün burada Kılıçdaroğlu hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz' dedi.

Cinsiyete yönelik aşağılayıcı ifadeler içeren sözel şiddetin, fiziksel şiddet kadar kabul edilemez olduğunu dile getiren Selçuk, sözlerine şöyle devam etti:

'Toplumsal ayrışmayı körükleyen her türlü söylemin üretilmesi ve yayılması toplumsal ve siyasal barış açısından oldukça tehlikelidir. İfade özgürlüğü sınırlarını aşıp nefret söylemine varan bu şiddet yüklü politik dil, bizi bir arada tutan toplumsal zeminin kaybolmasına da neden olmaktadır. Bu düşünceyle, kadınlar olarak kadınlara yöneltilen cinsiyetçi ve ahlaksız politik dili reddediyoruz. Kamuoyunu toplumsal ve insani değerlerimize sahip çıkmaya, insanlık onurunu korumak için çaba göstermeye davet ediyoruz.'

Açıklamanın ardından, KADEM üyeleri, Kılıçdaroğlu hakkındaki suç duyurusu dilekçelerini, Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu'na verdi.

Suç duyurusu dilekçesinde, Kılıçdaroğlu hakkında kamu davası açılması ve CHP Genel Başkanının, 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan cezalandırılması talep ediliyor.
Kaynak: AA