Irak'ta Teknokratlar Hükümeti Tartışmaları

İbadi'nin meclise sunduğu teknokratlar hükümetinde Maliye ve Planlama Bakanlığına aday gösterilen Allavi, adaylıktan çekildi.

Irak'ta Başbakan Haydar el-İbadi'nin meclise sunduğu teknokratlar hükümetinde Maliye ve Planlama Bakanlığına aday gösterilen Ali Allavi, adaylıktan çekildiğini bildirdi.

Irak'ta eski Savunma, Maliye ve Ticaret Bakanlığı görevi yapan Allavi, yaptığı yazılı açıklamada, 'Önerilen yeni kabine revizyonu çerçevesinde Maliye ve Planlama Bakanlığı için aday gösterilmiştim ve ismimin meclise sunulmasına da onay vermiştim. Son günlerde bazı siyasi müdahaleler ve hizip çekişmelerinin yaşandığını gözlemledim ve bunun yıllardan beri uygulamaya çalıştığım köklü reform projesini sekteye uğratacağını düşündüm.' ifadesini kullandı.

Teknokratlar hükümeti projesinin, yeni hükümet yönetimi ve yolsuzlukla mücadele gibi projelerin başlangıcı olduğunu belirten Allavi, yaşanan bu olaylar nedeniyle adaylıktan çekilme kararı aldığını kaydetti.

Başbakan İbadi, 16 bakandan oluşan teknokratlar hükümetini 31 Mart’ta parlamentoya sunmuştu. İbadi'nin sayısını 22'den 16'ya düşürdüğü yeni kabinede Ticaret ve Sanayi Bakanlığına henüz aday gösterilmezken, Savunma ve İçişleri bakanlarının ise ülkenin içinde bulunduğu güvenlik şartlarından dolayı değiştirilmediği açıklanmıştı.

- Kürt aday da çekilmişti

İbadi'nin parlamentoya sunduğu yeni kabinesinde birleştirilen Maliye ve Planlama Bakanlığına, 2003'te Savunma ve Ticaret, 2004'te İyad Allavi başkanlığında oluşturulan geçici hükümette Maliye Bakanlığı görevlerinde bulunan Ali Abdülemir Allavi aday gösterilmişti.

İbadi'nin meclise sunduğu teknokratlar hükümetinde Petrol Bakanlığı için aday gösterilen Kürt kökenli Nezar en-Numan da 1 Nisan'da Erbil ve Bağdat arasında siyasi uzlaşı sağlanmadığı gerekçesiyle teklifi geri çevirdiğini belirtmişti.
Kaynak: AA