Elazığ'da, Okul Öncesi Dönemde Beslenme Bozuklukları Semineri Verildi

Elazığ’da, “Okul Öncesi Dönemde Beslenme Bozuklukları” konusunda yapılması gerekenler konusunda düzenlenen seminerle bilgi verildi.

Elazığ'da, Okul Öncesi Dönemde Beslenme Bozuklukları Semineri Verildi
Medical Park Elazığ Hastanesi tarafından, “Okul Öncesi Dönemde Beslenme Bozuklukları” sağlık semineri düzenlendi.

Hastanenin konferans salonunda düzenlenen seminerde konuşmacı olarak Çocuk Psikiyatrisi Uzm. Dr. Halil Kara, Psikolog Beliz Berktaş’ı çok sayıda davetli dinledi. Anne sütünün mucizevi bir besin olduğunu belirten Kara, "Anne sütünde çeşitli minareler, çinko, bakır gibi besinler bulunur. Anne yeterli beslenmiyorsa dişi eriyip o sütten besin veriyor. Gebeliğinden itibaren iyi beslenen bir anne çocuğu için verebileceği en güzel şeyi sütüyle vermiş oluyor. Altıncı aydan sonra çocuğu yavaş yavaş anne sütünden uzaklaştırmaya başlıyoruz. Ama yine anne sütü bu noktada verilmeye devam eden bir besin kaynağı olarak ortaya çıkıyor. Bu yaşa kadar sıvı gıdalarla beslenen çocuk bundan sonra meyve suları ve katı gıdalarla beslenilmeye başlanıyor" dedi.

Beslenme yaşamın devam etmesi için fizyolojik bir ihtiyaç olmasının yanı sıra, diğer insanlarla paylaşılması yönüyle sosyal bir eylem olduğunu söyleyen Psikolog Beliz Berktaş ise, "Çocukluk çağında kazanılan beslenme alışkanlığının çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından önem taşır. Çocukların davranışlarının çoğu, anne ve babalarının tepkisine göre şekillenir. Anne ve babaların, çocuğun yeme alışkanlıklarının gözlemlenen değişliklerle ilgili endişelenmemesi gerekir. Bu durumu çocuğun gelişiminin bir parçası olarak kabul etmelidirler" diye konuştu.

Çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimi için kaygılanan ebeveynler kaşıkla gezerek, televizyon karşısında yemek yedirmek gibi yöntemlere başvurabileceklerini anlatan Berktaş, "Çocuk yemek yeme konusunda ailenin aşırı hassasiyetini görür ailenin tüm istediklerini gerçekleştirmek ister. Bu durum aile ile çocuk arasında ciddi bir iletişim problemine yol açmaktadır. Yemek konusunda baskı uygulanması çocuğun özgüven gelişimini olumsuz etkiler" ifadelerinde bulundu.

Seminerin doktorların, katılımcıların sorularını yanıtlaması ile sona erdi.
Kaynak: İHA