Edirne'de 'Beyaz Peynir Festivali' Yapılacak

Edirne Belediye Başkanı Gürkan: 'Edirne peyniri, peynirin alameti farikası durumundayken bu ünü başka yörelere kaptırmak olmaz. Bunun için bir çalışma yapıyoruz'

Türk Patent Enstitüsünce (TPE) 2007 yılında tescillenen Edirne beyaz peyniri için kentte festival düzenlenecek.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Edirne beyaz peynirinin çeşitli hatalar nedeniyle ününü başka yörelere kaptırdığını söyledi.

Türk Gıda Kodeksi ve TPE'nin beyaz peynir tarifinde referans gösterdiği Edirne peynirinin hak ettiği yere gelmesi için çalışma yapacaklarını ifade eden Gürkan, 'Edirne peyniri, peynirin alameti farikası durumundayken bu ünü başka yörelere kaptırmak olmaz. Bunun için bir çalışma yapıyoruz' dedi.

Edirne'deki peynir üreticileriyle toplantı yaptıklarını anımsatan Gürkan, yazın başlayacakları Edirne peyniri tanıtım atağı kapsamında festival de düzenleyeceklerini anlattı.

- Süt beyaz Edirne peynirinin lezzet sırrı

TPE tescil belgesinde, 'Edirne ili ve ilçelerindeki süt hayvanlarından alınan taze sütlerin 65-68 santigrat derecede 20-30 dakika pastörize edilip peynir mayasıyla pıhtılaştırıldıktan sonra fazla suyu süzülen, şekil verilip salamura edilen ve soğuk hava deposunda olgunlaştırılmasıyla elde edilen peynir” olarak tanımlanan Edirne beyaz peyniri üretimde sadece süt, maya ve tuz kullanılması ve katkı maddesi ya da yardımcı herhangi bir madde içermemesiyle biliniyor.

Kaynak: AA