ABD'nin Irak Diplomasisi

ABD Başkanı Obama'nın özel temsilcisi McGurk, Bağdat'ta Dışişleri Bakanı Caferi ve Sünni lider Nuceyfi ile ülkedeki siyasi gelişmeleri görüştü.

Irak'ta bulunan ABD Başkanı Barack Obama'nın DAEŞ'e karşı uluslararası koalisyon özel temsilcisi Brett McGurk'un, Bağdat'ta Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi ile bir araya geldiği bildirildi.

Irak Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Caferi ve McGurk'ün Irak'taki siyaset ve güvenlik alanındaki gelişmeler ile terörle mücadelede ABD'nin desteğini ele aldıkları belirtildi.

Açıklamada sözlerine yer verilen Caferi, 'Irak, halihazırdaki krizi aşarak reform yolunda devam edecek ve siyasi süreçteki yanlışları aşacak. Siyasi güçler arasındaki görüşmeler tehlikelere karşı güven ve dayanışmayı güçlendirir.' dedi.

McGurk de terörle mücadelesinde Irak hükümetini desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.

Bu arada McGurk, Sünni lider ve Muttehidun Koalisyonu lideri Usame en-Nuceyfi ile de bir araya geldi.

Nuceyfi'nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, McGurk, Nuceyfi ile siyaset ve güvenlik alanındaki gelişmeler ile halihazırdaki siyasi krizin çözümü konusunu görüştü.

Açıklamaya göre, Nuceyfi, ülkedeki reformları desteklediğini ve İbadi hükümetinin kurulması sırasında bağımsız kurumlardaki tayinlerde ulusal dengenin sağlanması ve askıya alınan bazı yasaların çıkarılması gerektiğini belirtti.

Nuceyfi ve McGurk görüşmesinde ayrıca, Musul operasyonunun da ele alındığı ve her iki yetkilinin güvenlik güçleri, Haşdi Vatani ve Peşmerge'yi desteklemek için Musul halkından oluşan askeri gücün oluşturulması konusunda mutabakata vardığı kaydedildi.

McGurk, iki gün önce Başbakan Haydar el-İbadi ile görüşerek ülkedeki siyasi ve ekonomik alandaki reformlarını desteklediklerini ifade etmişti.

McGurk, Bağdat'tan Erbil'e giderek Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani ile bir araya gelmişti. Barzani'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, tarafların görüşme sırasında terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul kentinin geri alınması için Irak ordusu, Peşmerge güçleri ve uluslararası koalisyon güçleri tarafından yapılan operasyon hazırlıkları ve Suriye'nin geleceği ile federalizm fikrinin ele alındığı ifade edilmişti.
Kaynak: AA